Výrobce výbušnin Explosia kvůli obrovské poptávce rozšiřuje výrobu. Chtěl koupit Synthesii. 

Výrobce výbušnin Explosia kvůli obrovské poptávce rozšiřuje výrobu. Má proto také zájem o akvizici firmy Synthesia. Největší poptávku firma Explosia eviduje u střelného prachu a hnací náplně do děl. Z jedné evropské armády má poptávku řádově desetkrát vyšší, než činí celá roční produkce firmy.

Informoval o tom v rozhovoru pro iRozhlas generální ředitel Explosie Kamil Dudek.

Pardubická firma Explosia chystá novou výrobní linku. S tím, že předpokládá zájem o produkci firmy nejméně 5 až 10 let po ukončení konfliktu na Ukrajině.

Důvodem je to, že armády NATO vyprazdňují sklady a budou se chtít dozásobit, uvedl Dudek dále v rozhovoru.

S Explosií sousedí chemička Synthesia, která je největším dodavatelem základní suroviny pro výrobu střelného prachu, nitrocelulózy.

Dudek uvedl, že jeho firma jedná s managementem Synthesie.

„Zájem jsme měli. Nitrocelulóza je opravdu strategická surovina, bez které se neobejdeme, a já bych byl rád, aby tento provoz byl součástí Explosie,“ konstatoval Dudek.



Explosia proto informovala svého vlastníka, kterým je stát, respektive Ministerstvo průmyslu a obchodu, s tím, že by chtěla, aby stát vstoupil do jednání. K tomu však nedošlo.

„V současnosti máme uzavřené obchodní smlouvy, které platí, a věřím, že budou platit i za nového majitele,“ podotkl Dudek.

Novým vlastníkem Synthesiie je po jejím odkoupení z Agrofertu skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka.

Dudek prozradil, že existuje i zájem o koupi firmy Explosia.

„Od našeho akcionáře jsme se dozvěděli, že zájem o Explosii je, ale stát rozhodl, nechat si Explosii ve svých rukou. Já osobně si myslím, že jsme strategická firma pro obranyschopnost státu a z mého pohledu bychom měli zůstat pod státem,“ dodal.

Největší zájem Explosia zaznamenává o velkorážovou munici ráže 155 mm, pro kterou vyrábí celospalitelné hnací náplně. V současnosti je jich schopna vyrábět kolem 70-80 tisíc kusů ročně.

V rámci plánovaných investic by se chtěla dostat až na úroveň 200 tisíc kusů ročně. Celospalitelné moduly dodává Explosia do evropských armád, a nově i na Ukrajinu.

Tyto produkty však nedodává napřímo. Spolupracuje s firmami, které vyrábějí granát, který se pak dodává jako celý produkt.

Explosia by podle Dudka chtěla dodávat své celospalitelné moduly i do nových zbraní Ceasar, které objednala Armáda ČR.

V letošním roce Explosia plánuje investovat zhruba 200 milionů korun, v dalších letech pak investice do budov a technologií přesáhnou 1 miliardu korun. Všechno chce stihnout do začátku roku 2026. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ZBRANÍ ČTĚTE NA BUSINESS DEFENCE NEWS