MMF zlepšil výhled vývoje české ekonomiky, i tak bude růst méně než Slovensko a Maďarsko. (Ilustrační foto)

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil výhled vývoje české ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos se má hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o 0,2 procenta, v dubnu  fond ještě čekal pokles o 0,5 procenta. Příští rok má tempo růstu zrychlit na 2,3 procenta namísto dříve očekávaných dvou procent.

Zveřejnil to MMF ve své podzimní prognóze.
Výsledek za loňský rok fond mírně zhoršil. Podle současné prognózy HDP stoupl o 2,3 procenta, v dubnu předpokládal, že HDP se za rok 2022 zvýšil o 2,4 procenta. Inflace má v Česku v letošním roce zpomalit na 10,9 procenta z loňských 15,1 procenta. Příští rok má inflace být na úrovni 4,6 procenta.

Zůstane tak nad cílovou úrovní České národní banky (ČNB), která činí 2 procenta. Výhled inflace je příznivější než v dubnu, kdy MMF čekal v letošním roce zvýšení spotřebitelských cen o 11,8 procenta a v příštím roce o 5,8 procenta.

Míra nezaměstnanosti má letos stoupnout na 2,8 procenta z loňských 2,1 procenta. V roce 2024 má míra nezaměstnanosti být 2,6 procenta. I přes výrazné zlepšení si česká ekonomika povede hůře než ekonomiky Slovenska a Polska.

HDP Slovenska se letos zvýší o 1,3 procenta a Polska o 0,6 procenta. Hůř než Česko si povede Maďarsko, jehož ekonomika se má snížit o 0,3 procenta. Příští rok má však Slovensko i Maďarsko růst rychleji než Česká republika, růst Polska má být stejný jako český.

České ministerstvo financí ve své prognóze v srpnu uvedlo, že za letošní rok čeká pokles HDP o 0,2 procenta.

Podle prognózy ČNB by ekonomika letos měla za celý rok vzrůst o 0,1 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v červnu odhadla, že Česká ekonomika letos vzroste o 0,3 procenta.

MMF také zhoršil odhad růstu celosvětové ekonomiky na příští rok o 0,1 procentního bodu na 2,9 procenta. (at)