Pirátský ministr Bartoš představil eDoklady: Občanský průkaz v mobilu bude od roku 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) představil eDoklady, jeden z hlavních projektů, na kterých jeho úřad pracuje společně se státní Digitální a informační agenturou. Půjde o digitální akternativu občanského průkazu, která bude fungovat jako běžná aplikace v mobilním telefonu.

Digitální „občanku“ chce ministerstvo spustit počátkem roku 2024.

„eDoklady budou fungovat jako běžná mobilní appka. Stáhnete, zaregistrujete se, používáte,“ uvedl Bartoš.

Velkou výhodou proti klasické „občance“ je podle něho to, že si uživatelé budou moci vybrat si, které údaje chtějí při kontrole sdělit.



„Například při prokazování věku v restauraci nikdo nemusí znát vaše bydliště či datum narození, stačí prostě potvrzení plnoletosti,“ uvedl Bartoš

Výhodou občanského průkazu v mobilu bude podle Bartoše i bezpečnost. Do aplikace se půjde přihlásit pomocí biometrie (otiskem prstu nebo obličejem) a současně bude možné si nastavit i pin.

Při ztrátě nebo odcizení telefonu navíc půjde snadno deaktivovat.

„V bezpečnosti to tak proti klasické občance jasně vede,“ dodal Bartoš.

Klasické plastové občanské průkazy se však rušit nebudou. Platné budou stejně jako doposud. Použití digitální aplikace bude jen „pohodlnou alternativou“.

Klasické plastové kartičky občanských průkazů budou nadále důležité při cestování do zahraničí. Tam se zmíněná digitální aplikace zatím přijímat nebude.

Od začátku ledna 2024 začnou podle Bartoše přijímat eDoklady některé ústřední správní úřady, například Český telekomunikační úřad. Další, například policie, budou následovat.

Mimo stát o využívání této služby údajně projevily zájem i subjekty ze soukromého sektoru.

Bartoš také upozornil, že během několika let se v celé EU začne zavádět tzv. eWallet, platná ve všech zemích Unie.

„Naši současnou verzi připravujeme tak, aby následný přechod na tu evropskou proběhl co nejplynuleji,“ dodal šéf Pirátů. (sfr)