Evropská komise platí Palestince. Platby ani po útoku na Izrael nezastaví, jen je přezkoumá. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Evropská komise nezastaví platby pro Palestince a to ani po masivním volenském útoku palestinského hnutí Hamás proti státu Izrael. Evropská vláda toky peněz pro Palestince jen „přezkoumá“.  

Evropská komise v pondělí pozdě večer zrušila své dřívější oznámení, podle kterého mělo dojít k okamžitému zastavení plateb na podporu palestinského obyvatelstva.

Místo toho uvedla, že v souvislosti s útoky teroristického hnutí Hamás na Izrael tuto pomoc „urychleně přezkoumá“, aby se ujistila, že peníze nebyly zneužity.

„V tuto chvíli nedojde k žádnému pozastavení plateb,“ uvádí se v prohlášení Evropské komise, které vydala zhruba pět hodin poté, co evropský komisař pro sousedství Olivér Várhelyi uvedl, že všechny platby z rozvojového programu pro Palestince budou „okamžitě pozastaveny“.

Evropská komise uvedla, že zahájila „naléhavou revizi pomoci EU pro Palestinu“.

„Cílem tohoto přezkoumání je zajistit, aby žádné financování ze strany EU nepřímo neumožňovalo teroristickým organizacím provádět útoky proti Izraeli.“

EK tvrdí, že již zavedla velmi přísná pravidla, která prověřují příjemce a zajišťují, aby žádné takové prostředky nebyly poskytnuty teroristům.

„Evropská komise přezkoumá, zda je s ohledem na změněné okolnosti namístě třeba upravit podpory palestinskému obyvatelstvu a palestinské samosprávě,“ zdůraznila ve zprávě Komise.

Evropský komisař pro sousedství Olivér Várhelyi v pondělí oznámil, že Evropská unie pozastavila veškeré platby, které měly směřovat na podporu palestinského obyvatelstva. Učinil tak v reakci na sobotní útok ozbrojenců z palestinského hnutí Hamás na jih Izraele.

Evropský komisař pro humanitární pomoc a krizové řízení Janez Lenarčič později uvedl, že pomoc Palestincům, kteří ji potřebují, bude pokračovat.

Za „bod zvratu“ označil komisař Várhelyi rozsah teroru a brutality proti Izraeli.

„Nic nemůže být jako dřív. Evropská komise, která je pro Palestince největším dárcem, nyní přezkoumá celé své rozvojové portfolio v hodnotě 691 milionů eur,“ zdůraznil Várhelyi.

Dodal, že přezkoumány budou rovněž veškeré projekty a jakékoli nové návrhy týkající se financí na další období jsou odloženy zatím na neurčito.

Evropského komisaře pro sousedství kritizoval například šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell, který trval na tom, že pozastavení plateb by „trestalo všechny Palestince, poškodilo zájmy EU v regionu a jen by ještě více povzbudilo teroristy“.

Várhelyiho oznámení údajně zaskočilo Španělsko, Irsko a Lucembursko. Později se k nim přidala i Francie. Všechny tyto země vyjádřily nesouhlas a jejich kritici, stejně jako Borrell, obvinili EU, že trestá všechny Palestince za sobotní útok teroristického hnutí Hamás.

Španělský ministr zahraničí José Manuel Albares zavolal evropskému komisaři Olivérovi Várhelyimu, aby mu sdělil, že s tímto rozhodnutím nesouhlasí, informovalo španělské ministerstvo zahraničí.

V centru Madridu a Barcelony se konalo několik propalestinských demonstrací, které oslavovaly sobotní teroristický útok Hamásu v Izraeli jako úspěch v osvobozeneckém boji.

Při útocích palestinských komand zemřelo kolem 900 Izraelců, což je největší počet zavražděných Židů za jediný den od dob holokaustu.

Napříč Evropou, v Austrálii i USA se sešly propalestinské demonstrace

„Vycházíme z toho, že pro jednostranné rozhodnutí tohoto druhu ze strany jednotlivého komisaře neexistuje žádný právní základ a pozastavení pomoci nepodporujeme,“ prohlásil tiskový mluvčí irského ministerstva zahraničí.

Nesouhlas vyjádřila i Francie.

„Nejsme pro pozastavení pomoci, která jde přímo na podporu palestinského lidu, a včera (v pondělí) jsme to dali Evropské komisi jasně najevo,“ vyjádřilo se francouzské ministerstvo zahraničí. (sfr)