Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje, lékaři nemohou sdílet informace o pacientovi. (Ilustrační foto)

Elektronizace zdravotnictví nabírá zpoždění a stále chybí klíčové oblasti. Konstatoval to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který upozornil na skutečnost, že například stále nefunguje sdílení zdravotnických údajů o pacientech, což komplikuje práci lékařů. Ministerstvo tvrdí, že již podniklo kroky k nápravě.

NKÚ prověřoval, jak byly v letech 2019 až 2022 využity finance vyčleněné na zvýšení efektivity zdravotnického systému a rozvoj infrastruktury a správy elektronického zdravotnictví.

NKÚ uvádí, že ministerstvo zdravotnictví (MZ) pro poskytovatele zdravotních služeb stále ještě  nezajistilo jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro vzájemné sdílení zdravotnických údajů. Nadále trvá stav, že lékaři nemohou v kritických situacích efektivně získat všechny potřebné informace o pacientovi.

Celkem 159 mil. Kč vynaložených na plnění vybraných strategických cílů elektronizace zdravotnictví k jejich splnění nevedlo a MZ tento úkol odložilo až do roku 2026. V soustavném prohlubování zpoždění elektronizace zdravotnictví shledává NKÚ významné riziko.

To je výsledek kontroly NKÚ, která prověřovala, jak MZ a Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nakládaly v letech 2019 až 2022 s peněžními prostředky určenými na realizaci vybraných dvou ze čtyř cílů „Národní strategie elektronického zdravotnictví“, a to cíle č. 2 „Zvýšení efektivity zdravotnického systému“ a cíle č. 3 „Infrastruktura a správa elektronického zdravotnictví“. NKÚ zkontroloval rovněž projekt modernizace nemocničního informačního systému, na který Nemocnice Na Homolce vynaložila 91,3 mil. Kč.

Kontroloři zjistili, že návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví1 připravilo MZ opožděně a oproti původnímu záměru v pozměněné podobě. Vypustilo mj. části upravující emergentní záznam, osobní zdravotní záznam a index zdravotní dokumentace. Nebyla tak naplněna jedna ze základních vizí, a to vize pacientsky orientovaného zdravotnictví.

MZ a ÚZIS se nepodařilo dobudovat spolehlivý systém, který by poskytovatelé zdravotních služeb mohli používat pro sdílení dat o konkrétním pacientovi – s výjimkou úzkého segmentu dokumentace sloužící k zajištění výkonu a řízení hygienických a protiepidemických činností. Poskytovatelé tak dosud nemají jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro vzájemné sdílení zdravotnických údajů.

Nemocnice Na Homolce sice vybudovala nový nemocniční informační systém, ale vzhledem k neexistenci jednotného prostředí pro bezpečné sdílení zdravotnické dokumentace nemůže dokumentaci sdílet tak, jak předpokládá zákon o elektronizaci zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví odložilo plnění cílů v oblasti elektronizace zdravotnictví do roku 2026 s tím, že na jejich realizaci bude čerpat finanční prostředky z „Národního plánu obnovy“. (at)

Zdroj: https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/elektronizace-zdravotnictvi-se-zpozduje–lekari-stale-bez-moznosti-sdilet-potrebne-informace-o-pacientovi-id13447/