Německo poskytne Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot za 1 milion eur. (Ilustrační foto)

Německo poskytne Ukrajině další americký systém protivzdušné obrany Patriot. Přislíbil to německý kancléř Olaf Scholz po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Lídři se setkali během třetího summitu Evropského politického společenství ve španělské Granadě.

Dle Scholze je nyní systém protivzdušné obrany nejvíce potřeba. Zelenskyj následně vyjádřil Německu vděčnost za pomoc, kterou poskytuje Ukrajině na obranu proti ruské agresi.

Další systém Patriot by měl posílit protivzdušnou obranu Ukrajiny během nadcházejících zimních měsíců. Očekávají se totiž další vlny masivních ruských raketových a dronových útoků na ukrajinskou energetickou a další infrastrukturu.

Podle údajů amerického Centra strategických a mezinárodních studií (CSIS) stojí nová baterie Patriotu zhruba milion eur.

První systém Patriot Německo obdržela Ukrajina v dubnu od Nizozemska a Spojených států. Jeden z obranných systémů byl ale v květnu v Kyjevě poškozen při ruských útocích.

Patriot je pokročilý systém protivzdušné obrany vyvinut a vyráběn společností Raytheon. Byl poprvé nasazen v roce 1984 a od té doby se stal jedním z nejrozšířenějších systémů protivzdušné obrany na světě.

Patriot funguje jako obranný systém s primárním cílem ochrany proti balistickým střelám a vzdušným hrozbám, a to včetně letadel, střel a bezpilotních prostředků. Je schopen sledovat a identifikovat hrozby, vyhodnotit jejich trajektorii a také předvídat místo dopadu. V případě hrozby, systém odpovídá odpálením raketových střel.

Patriot byl již nasazen v mnoha zemích po celém světě a hrál klíčovou roli při obraně před leteckými hrozbami. (at)