Ruský prezident Putin pohrozil "bezkonkurenční" jadernou raketou. Válku na Ukrajině se prý snaží ukončit. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil Západu „bezkonkurenční“ jadernou raketou. Prohlásil však také, že Rusko chce konec války na Ukrajině, protože ji prý Rusko nezačalo. Rusko je podle Putina tak velká země, že nepotřebuje získávat cizí území.

Byl to však právě prezident Putin, na jehož rozkaz ruská armáda loni v únoru zaútočila na Ukrajinu.

Putin však nyní ve svém projevu na konferenci Valdaj v Soči prohlásil, že Rusko válku nerozpoutalo, ale naopak se ji snaží ukončit.

„Ustavičně sílí vojenský a politický tlak Západu a na to musíme reagovat. Nejednou jsem říkal, že my jsme nezačali takzvanou válku na Ukrajině. Naopak, my se ji snažíme zakončit,“ konstatoval Putin.

„Arogance Západu“ podle Putina spočívá v nastolování hegemonie, a to vojenské, politické, ekonomické a „dokonce i morální“.

Rusko se však prý nehodlá řídit cizími zájmy, vést si podle „pravidel“, diktovaných Západem, a podřizovat se „varováním od hegemonů“.

Putin také ujišťoval, že Rusko nepotřebuje cizí území. Loni v září však právě on dal pokyn k anexi čtyř ukrajinských regionů. Už před tím, na jaře 2014, anektovalo Rusko ukrajinský poloostrov Krym.

Ukrajinská krize však podle Putina není konfliktem o území.

„Rusko je největší a nejrozlehlejší země na světě. Nemáme žádný zájem, pokud jde o dobývání jakýchkoliv území, vždyť ještě stále musíme rozvíjet Sibiř, východní Sibiř a Dálný východ.“

„Není to územní konflikt, a dokonce není ani o nastolení regionální geopolitické rovnováhy. Otázka je mnohem širší a zásadnější. Jde o principy, na kterých bude založeno nové uspořádání světa,“ zdůraznil Putin.

Rakety Burevestnik a Sarmat

Putin v projevu nevyloučil, že by Rusko mohlo po třech desetiletích obnovit jaderné zkoušky a že by mohlo odstoupit od ratifikace smlouvy o jejich všeobecném zákazu.

Oznámil, že jeho země úspěšně otestovala mezikontinentální střelu s plochou dráhou letu a s jaderným pohonem Burevestnik, jejíž schopnosti Putin označil za „bezkonkurenční“.

Střela schopná nést jadernou hlavici je údajně nezachytitelná stávajícími ani budoucími systémy protiraketové a protivzdušné obrany.

Putin rovněž ohlásil dokončení vývoje „supertěžké“ mezikontinentální rakety Sarmat, která by měla být v nejbližší době zařazena do výzbroje ruské armády.

Pohrozil, že jakýkoli útok na Rusko by ve zlomku vteřiny vyvolal odvetu v podobě stovek jaderných střel, jejichž úder by žádný nepřítel nemohl přežít.

„Myslím, že nikoho se zdravým rozumem a jasnou pamětí nenapadne použít jaderné zbraně proti Rusku,“ konstatoval bez upřesnění toho, kdo a kdy Rusku hrozil jaderným útokem.

Putin také připustil, že výdaje na obranu a bezpečnost Ruska se sice zdvojnásobily a to ze 3 na 6 % hrubého domácího produktu.

Poukázal však na to, že ve třetím čtvrtletí dosáhl ruský státní rozpočet přebytku. A ke konci roku počítá se schodkem ve výši jednoho procenta HDP. (sfr)