Prezidentka Čaputová zarazila další vojenskou pomoc Slovenska pro Ukrajinu. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová nepodporuje další zbrojní dodávky na Ukrajinu v situaci, kdy slovenské volby vyhrály strany, které odmítají vojenskou pomoc Kyjevu. Informovaly o tom slovenský Denník N i ukrajinská média.

Podle Denníku N slovenské ministerstvo obrany zvažovalo poskytnutí dalšího balíku vojenské pomoci Ukrajině. Nový balík slovenské vojenské pomoci Ukrajině měl obsahovat například munici pro tanky T-72 a některé další druhy munice.

Ukrjaina měla tuto pomoc dostat ještě během fungování úřednické vlády Ľudovíta Ódora.

Proti záměru se ale nyní postavila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která je za vládu politicky zodpovědná.

Podle Čaputové je nutné v této otázce respektovat výsledky slovenských parlamentních voleb, v nichž zvítězil Směr Roberta Fica, který voličům sliboval, že Kyjevu nepošle už „ani náboj“.

„Všechny politické strany, které dnes na základě pověření jednají o nové vládě, takovou pomoc jednoznačně odmítají. V této situaci rozhodnout o poskytnutí vojenského materiálu by nebyl dobrý precedens při změně politické moci po jakýchkoli volbách. Dnes ani v budoucnu,“ konstatoval mluvčí prezidentky Martin Strižinec.

Ukrjainská tisková agentura uvedla, že odklon Slovenska od podpory Kyjevu sice nesníží celkový počet zbraní směřujících na Ukrajinu, ale posílí protiukrajinské hlasy v Evropě. (sfr)