Prezident Pavel chce, aby Česko dávalo na obranu více než 2 procenta HDP. (Ilustrační foto)

Český prezident Petr Pavel na College of Europe v Bruggách prohlásil, že Evropa by měla snížit svou závislost na Spojených státech, a posílit tak evropský pilíř NATO. Výdaje na obranu se tímto budou muset zvýšit nad původní závazek dvou procent HDP. 

Informace zveřejnil server Politico.

„Dominantní role NATO jako poskytovatele bezpečnosti nesmí nadále znamenat, že Evropa zanedbává své obranné závazky,“ uvedl Pavel při slavnostním zahájení nového akademického roku na College of Europe (Evropské kolegium), která je jednou z nejuznávanějších evropských akademických institucí.

„Snížení závislosti na USA a rozvoj evropských strategických prostředků je třeba vnímat jako náš příspěvek k transatlantickému partnerství,“ řekl

V souladu se závěry červencového summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu  Pavel zdůraznil, že velmi pravděpodobně bude nutno jít nad rámec dvou procent výdajů na obranu.

 

Členské státy NATO se na summitu došly ke shodě, že dvě procenta HDP by měla být považována spíše za spodní hranici, nikoliv za výdajový strop.

Server Politico dále uvedl, že tento cíl plní jen třetina z 31 států aliance.

Pavel během svého vystoupení v Bruggách také podpořil rozšíření aliance, které by se dle něj nemělo odkládat na nějaký hypotetický okamžik v budoucnosti, kdy se kandidáti dokonale sladí. Upozornil i na to, že západ musí čelit Rusku v Africe. (at)