Nezaměstnanost v Česku poklesla na 2,5 procenta, nejníže v EU. (Ilustrační foto)

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v srpnu klesla na 5,9 procenta z červencových 6 procent. Oznámil evropský statistický úřad Eurostat. V České republice míra nezaměstnanosti klesla na 2,5 procenta z červencových 2,7 procenta a byla tak nejnižší v EU.

Vyplývá z údajů Eurostatu. V eurozóně se míra nezaměstnanosti v srpnu snížila na 6,4 procenta z červencových 6,5 procenta. Eurostat také odhadl, že v EU bylo v srpnu bez práce 12,837 milionu lidí, z toho 10,856 milionu v eurozóně. Oproti červenci se počet nezaměstnaných v EU snížil o 112 tisíc a v eurozóně o 107 tisíc.

Dle zprávy se v Česku se v srpnu opět snížila míra nezaměstnanosti ve věkové kategorii do 25 let, a to na 8,5 procenta z červencových 9,6 procenta. V celé EU míra nezaměstnanosti v této věkové kategorii stagnovala na 14 procentech.

Eurostat vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

U dat pro Českou republiku Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od dat Úřadu práce ČR. Podle nich míra nezaměstnanosti v České republice v srpnu vzrostla o 0,1 procentního bodu na 3,6 procenta a zvýšila se tak druhý měsíc za sebou.

ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.(at)