Prezident Pavel po vládě požaduje tvrdší konsolidační balíček. Vláda prý není dost razantní. (Ilustrační foto).

Prezident ČR Petr Pavel po tuzemské vládě požaduje tvrdší konsolidační balíček. Vláda prý ve svých opatřeních na ozdravení veřejných financí není dostatečně razantní. Pavel to prohlásil během své návštěvy Jihomoravského kraje.

„Vláda žije v politické realitě a ne vzduchoprázdnu. Máme velkou debatu o konsolidačním balíčku, který už teď vyvolává tolik kontroverzí, že vláda asi nenajde vůli, aby příští rok přišla s dalším balíčkem. Ale jinak to nepůjde,“ vyjádřil se Pavel.

Opatření vlády Petra Fialy (ODS) na ozdravení rozpočtu nejsou podle prezidenta Petra Pavla tak razantní, jak by bylo s ohledem na konsolidaci veřejných peněz potřeba.

Konsolidační balíček by proto podle něho měl být tvrdší, než vláda plánuje.

Současně však podotkl, že vláda podniká nutné kroky, které by měla zodpovědná vláda podnikat.

Za rozumnější by prezident Pavel považoval, kdyby vláda připravila „tvrdší“ balíček a lidem by současně vysvětlila, že následující dva roky budou obtížné, než současný postup, kdy kabinet prosazuje mírnější opatření, která potrvají několik let.



Konsolidační balíček má přispět ke snižování rozpočtových schodků. V příštím roce by opatření měla „ozdravit“ státní rozpočet o 97 miliard korun a do roku 2025 o celkem o 150 miliard korun.

I pokud by byl konsolidační balíček ve své stávající podobě schválen, poklesne v příštím roce deficit státního rozpočtu ČR o „pouhých“ 43 miliard korun. Na letošní rok má vláda schválený státní rozpočet s deficit 295 miliard korun. Na příští rok připravila rozpočet s deficitem 252 miliard korun.

Tzv. konsolidační balíček schválila vláda na konci června letošního roku. V současné době tento soubor změn více než 60 zákonů projednává Poslanecká sněmovna. Prezident Pavel dosud neuvedl, zda „balíček“ po jeho schválení Parlamentem podepíše.

Prezident v debatě s občany také uvedl, v otázce platů politiků je příznivcem osobního příkladu.

„Pokud si budeme razantně utahovat opasky, musíme v tom jít příkladem. Ale platy a důchody stále rostou, vláda cítí, že nemůže zatáhnout za záchranou brzdu tak razantně,“ zdůraznil. (sfr)