Leynová v Praze: "Ceny, které platíme za energie, jsou stále vyšší než na jiných světadílech, což sráží naši globální konkurenceschopnost".

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se zúčastnila konference Green Deal Summit v Praze. Připustila, že ceny, které se v Unii platí za energie, jsou stále vyšší než na jiných světadílech, což sráží globální konkurenceschopnost. Fosilní paliva jsou podle ní „jedem nejen pro jednotlivce, ale pro klima celé planety“.

Leyenová uvedla, že Česko za předsednictví v Evropské unii sehrálo klíčovou roli ve schválení Fit for 55, což je hlavní pilíř Green Dealu.

„Evropské podniky vyvíjejí nové nápady a řešení. Co potřebují zvýšit, je předvídatelnost plánování svých investic. Jasnou trasu, která udává směr jízdy. A to je přesně to, co přináší Zelená dohoda,“ konstatovala na Green Deal Summit Prague, který pořádají Hospodářské noviny.

Fosilní paliva jsou podle šéfky EK „jedem nejen pro jednotlivce, ale i pro klima celé planety“.

„Green Deal vyvstal z potřeby chránit lidi i planetu. Je ale zároveň postavený tak, aby položil základy pro budoucí prosperitu,“ zdůraznila.

S tím, že v tuzemském průmyslu je podle ní obrovský potenciál.

Budoucími výzvami pro unii jsou ceny energií, neférové výhody zahraničních výrobců či některé povolovací procesy, prohlásila Leyenová.

S loňskou energetickou krizí se podle ní unie vypořádala díky tomu, že zůstala jednotná.

„Ale ceny, které platíme za energie, jsou stále vyšší než na jiných světadílech, což sráží naši globální konkurenceschopnost,“ dodala.


Svobodní zorganizovali protiakci proti summitu. „Připravili jsme dárek pro paní Ursulu von der Leyenovou, která k nám přijela na dnešní Green Deal Summit do Prahy. 🚲🌿,“ uvedla strana. „Hezky ekologicky a bez emisí domu na kole paní Leyenová,“ vzkázali šéfce EU Svobodní.


Řešení je podle ní na dosah, protože pokračování dosavadního růstu podílu obnovitelných zdrojů brzy zajistí Evropě ochranu před vysokými cenami dovážených fosilních paliv, míní.

Na konferenci vystoupil i premiér Petr Fiala.

Naplňování dohody Green Deal je podle premiéra realitou s tím, že je potřeba se snažit zajistit její ambice tak, aby se dosáhlo maximálních příležitostí.

Uznal však také, že bez toho, aby Evropa přesvědčila o potřebnosti změn i zbytek světa, může ji část přijímaných opatření poškozovat.



Zatímco cíle Zelené dohody se podle Fialy plní z hlediska změny odpovědného života a chování k životnímu prostředí, ambice v inovacích se nenaplňují. Pokud se to nepodaří zajistit, hrozí podle premiéra, že mnoho lidí bude plán dál odmítat.

Bez inovací podle Fialy Evropě hrozí, že bude brzo přispívat k cizí prosperitě.

Název Starý kontinent by v globální ekonomice mohl nabýt nového významu, prohlásl doslova.

Green Deal legislativně zakotvuje přechod EU k obnovitelným zdrojům energií. Základem Green Dealu je série sada klimatických norem označovaná jako Fit for 55.



ČR z EU získá navíc 53 miliard Kč na přechod k čisté energetice

Česko získá dodatečných 2,2 miliardy eur (více než 53 miliard korun) na transformaci průmyslu a přechod k čisté energetice.

Po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) o tom informovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská komise totiž schválila revidovaný český plán obnovy.

Celý Národní plán obnovy počítá s 9,2 miliardami korun (přes 224 miliard korun), které mají být použity na investice do obnovitelných zdrojů, modernizaci přenosové soustavy i rozvoj bezemisní dopravy. (sfr)