NKÚ: Stát nakupuje i zbytečné služby, 4 příspěvkové organizace utratily 901 milionů. (Ilustrační foto)

Národní kontrolní úřad (NKÚ) odhalil pochybení v hospodaření příspěvkových organizací státu. Ty mimo jiné nakupovaly služby, bez toho aniž by vyhodnotily, zda se vůbec vyplatí. Místo mezd vyplácely platy a porušovaly některé právní předpisy. Úřad konkrétně prověřil čtyři z pětadvaceti státních organizací.

Ministerstvo životního prostředí, ministerstvo zemědělství a ministerstvo průmyslu a obchodu dohromady zřizují 25 příspěvkových organizací. Ty mezi lety 2019 a 2021 získaly od ministerstev v příspěvcích na provoz 8,5 miliardy korun.

NKÚ prováděl kontroly hospodaření na vzorku čtyř organizací, konkrétně se zaměřil na Českou informační agenturu životního prostředí (CENIA), Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), Správu služeb Ministerstva průmyslu a obchodu a Českou agenturu pro standardizaci (ČAS).

Ministerstva příspěvky všem čtyřem organizacím meziročně zvyšovala. Původně bylo schváleno 623,6 milionu korun a to vystouplo za dva roky na 901,1 milionu korun, uvedl NKÚ.

Jedním z pochybení v hospodaření organizací, které NKÚ odhalila, bylo nakupování externích služeb. Organizace CENIA zaplatila za projekt externímu dodavateli 116,6 milionu korun a přitom nezvažovala, zda pro zhotovení projektu mohla využít vlastní kapacity.

Agentura ČAS zvýšila náklady na služby v roce 2021 o 45 procent, také bez zhodnocení ekonomického dopadu. Organizace namísto zřízení vlastního právního oddělení platila za právní služby externě.

ÚZEI plánoval 12 výzkumných úkolů a zrealizoval pouze dva, čímž se vynaložila část jeho rozpočtu bezúčelně.

ČAS vyplácel místo platů, které náleží zaměstnancům státního sektoru, mzdy, které pobírají lidé v sektoru soukromém. Někteří zaměstnanci ČAS získávali čtyřikrát vyšší finanční ohodnocení než jejich kolegové na stejných pozicích v jiných příspěvkových organizacích.

Kontrola NKÚ ukázala, že k porušení právních předpisů došlo na straně ministerstev, které organizace zřizují, ale i u samotných příspěvkových organizací.

Například u ČAS byly zjištěny chyby v procesu zadávání veřejných zakázek, které podle NKÚ nasvědčují porušení rozpočtové kázně ve výši 2,1 mil. Kč bez DPH. (at)

Zdroj: https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/prispevkove-organizace-statu:-nakupy-externich-sluzeb-bez-hodnoceni-jejich-hospodarnosti–z-dvanacti-vyzkumnych-zameru-splneny-dva–vyplaceni-mezd-mis-id13415/