Itálie kritizuje Německo za financování záchranných operací migrantů přicházejících do Evropy. (Ilustrační foto)

Itálie kritizuje Německo kvůli rozhodnutí financovat skupiny, které se podílejí na záchranných operacích migrantů ve Středozemním moři. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil Itálii spolupráci a pomoc při zvládání náporu migrantů přicházejících do Evropy přes Středozemní moře.

Učinil tak poté, co ministr vnitra Gérald Darmanin prohlásil, že Francie nepřijme žádného z uprchlíků, kteří nyní nárazově připlouvají na italský ostrov Lampedusa.

Německo poskytlo již jedné z těchto skupin 790 tisíc eur. Německé ministerstvo zahraničí tvrdí, že není nic špatného na poskytování finanční podpory pro záchranné operace, protože zachraňování lidí v nouzi je zákonným a humanitárním závazkem. To kritizovala především italská premiérka Giorgie Meloniové, která se snažila omezit činnost nevládních organizací na moři.

Německo se rozhodlo poslat finanční prostředky na projekty nevládních organizací v Itálii, které pomáhají migrantům na souši i na moři. Italská vláda vyjádřila nespokojenost a plánuje požadovat vysvětlení od Německa. Německé ministerstvo zahraničí odmítlo kritiku ze strany italské vlády a prohlásilo, že zachraňování lidí na moři je právní, humanitární a morální povinnost.

Politické strany podporující krajně pravicovou vládu dlouhodobě nesouhlasí s činností nevládních organizací ve Středozemním moři a v minulosti přijaly nová pravidla, která výrazně omezila jejich činnost. Mezi pravidla patří například možnost nařízení lodím vrátit se do přístavu po každé záchraně migrantů a zakazují zachraňování lidí z několika plavidel po sobě.

Evropská komise nedávno oznámila téměř 127 milionů eur na pomoc Tunisku, která má pomoci snížit počet migrantů mířících na italský ostrov Lampedusa ve Středozemním moři.

Francie podle Macrona chce poskytnout více financí tranzitním zemím na africkém kontinentu, aby účinně pomáhaly rozbíjet pašerácké sítě. Italská premiérka Giorgia Meloniová prohlášení francouzského prezidenta uvítala a uvedla, že  Itálie, Francie a Evropská unie musí postupovat společně v podpoře zemí původu migrantů i v pomoci tranzitním zemím při likvidací zločineckých sítí obchodníků s lidmi. (at)