ČNB čeká už příští rok nízkou inflaci kolem dvou procent. (Ilustrační foto)

V první polovině příštího roku očekává Česká národní banka (ČNB) nízkou inflaci kolem dvou procent. V diskuzním pořadu Partie CNN Prima News to uvedl guvernér Aleš Michl. Odmítl také brzké snižování úrokových sazeb centrální banky v příštích měsících.

„Podařilo se nám přísnou měnovou politikou srazit inflaci na 8,5 procenta. Nyní se bude do konce roku pohybovat mezi sedmi a devíti procenty. Myslím, že přísná měnová politika, ze které nepolevíme, přinese výsledky a inflace bude v první polovině příštího roku kolem dvou procent,“ řekl Michl.

Inflace je ale podle guvernéra stále extrémně vysoká.

Zapomeňme na brzké snižování sazeb, nečekejme, že snížíme sazby v září, říjnu a podobně,“ upozornil.

Připomněl také, že v předchozích letech byly sazby velmi nízké i nulové. V roce 2016 a 2017 bylo vytisknuto velké množství peněz, což považuje za jednu z největších národohospodářských chyb centrální banky v historii. Michl se domnívá, že peníze nebudou už nikdy tak levné jako tehdy.

„Naopak politika naší centrální banky je, že v příštích pěti letech očekávejte spíše vyšší úrokové sazby, než jsme byli zvyklí v posledních deseti letech. Chceme být banda jestřábů, chceme dohlídnout na to, aby už se nikdy nestalo to, že jádrová inflace je nejvyšší v celé EU,“ uvedl.

Takzvaná jádrová inflace, kterou ovlivňují ceny potravin či energií, je výhledově stále nad 3 procenty, což neumožňuje nyní snížit sazby. Jádrová inflace je očištěná o sezonní vlivy, vliv změn regulovaných cen, vliv daňových úprav i jiná administrativní opatření.

Meziroční inflace v měsíci srpnu zpomalila na 8,5 procenta z červencových 8,8 procenta.(at)