Hypomonitor: Hypoteční trh v srpnu ožil, úroková sazba klesla pod 5,8 procenta. (Ilustrační foto)

Průměrná sjednaná hypoteční sazba v srpnu mírně poklesla pod hranici 5,8 procenta. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v širokém rozpětí mezi 6 a 7 procenty. Vyplývá to z  at Hypomonitoru České bankovní asociace.

„Hypoteční sazby klesají jen velmi pomalu. Objem hypoték poskytnutých od začátku roku je stále navzdory určitému oživení trhu nejnižší za posledních deset let,“ řekl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun. V porovnání s červencem to bylo o čtvrtinu více. Zároveň se jedná se o největší měsíční objem od června minulého roku.

Počet nově poskytnutých hypoték se v srpnu zvýšil z 3100 v červenci na bezmála 3700. To je zhruba dvakrát méně než průměr před třemi lety, a dokonce třikrát méně než na hypotečním vrcholu v roce 2021, kdy se průměr nových hypoték pohyboval kolem 9500 měsíčně.

“Hypoteční trh čeká na oživení a i přesto, že nelze hovořit o boomu, tak mírné náznaky nárůstu hypotečních úvěrů mezikvartálně v řádu dvouciferných čísel sledujeme. Navíc roste zájem o zelené hypotéky, které některé banky i zvýhodňují na úrokové sazbě,” říká Filip Beneš, manažer hypotečních úvěrů UniCredit Bank. “

Zájem o hypotéky se také projevil u mladých lidí, kteří naplno využívají 90% LTV,“ dodal Beneš. (at)

Zdroj: https://www.cbamonitor.cz/aktuality/cba-hypomonitor-srpen-2023