Šéfka EK Leyenová: Plány jsme splnili, vytvořili jsme geopolitickou unii. (Ilustrační foto)

Díky Evropskému parlamentu, členským státům a mému týmu komisařů se podařilo splnit přes devadesát procent toho, co bylo v roce 2019 vytyčeno. Prohlásila ve svém tradičním projevu o stavu Evropské unie před europoslanci šéfka Komise Ursula von der Leyenová.

„Společně jsme ukázali, že když je Evropa odvážná, dokáže věci dotáhnout do konce,“ uvedla v proslovu, který byl letos poprvé tlumočen i do znakového jazyka.

„Když jsem před vámi stála v roce 2019 se svým programem pro zelenou, digitální a geopolitickou Evropu, vím, že někteří měli pochybnosti. A bylo to předtím, než se svět obrátil vzhůru nohama, přišla globální pandemie a brutální válka na evropské půdě,“ řekla v úvodu.

„Ale podívejte se, kde je Evropa teď. Viděli jsme zrod geopolitické unie – podporujeme Ukrajinu, postavili jsme se proti ruské agresi, reagujeme na agresivní politiku Číny,“ dodala.

Předsedkyně oznámila, že Komise zahájí šetření toho, jak Čína ovlivňuje trh s elektromobily. Světové trhy jsou jimi zaplaveny, prohlásila von der Leyenová. „Jejich ceny jsou uměle drženy nízko díky rozsáhlým státním dotacím,“ uvedla.

Podle šéfky Komise se EU musí bránit neférovým čínským praktikám na trhu. Poukázala také na na zkušenost z minulých let z odvětví solárních elektráren, kde Čína získala silné postavení díky nízkým cenám.

„Je také klíčové ponechat otevřené kanály komunikace a dialogu s Čínou,“ upozornila.

V ekonomických záležitostech je nejvýznamnější překážkou v konkurenceschopnosti nedostatek pracovních sil na unijním trhu. Vyzvala proto ke zlepšení přístupu k pracovním místům pro mladé lidi, ženy a kvalifikované migranty.

„Miliony rodičů, většinou matek, se snaží sladit práci a rodinu, protože neexistuje péče o děti. A osm milionů mladých lidí nepracuje ani nestuduje. A to je jedna z největších překážek naší konkurenceschopnosti,“ uvedla.

„Nedostatek pracovních sil brzdí kapacitu pro inovace, růst a prosperitu. Musíme tedy zlepšit přístup na trh práce,“ řekla.

Také se postavila za Ukrajinu. V EU podle ní od začátku války našly útočiště čtyři miliony Ukrajinců. Evropská komise navrhne prodloužení dočasné ochrany Ukrajinců v EU.

„Chci jim říct, že jsou teď stejně vítáni jako v těch osudných prvních týdnech,“ dodala von der Leyenová.

Ukrajině von der Leyenová společně s zeměmi západního Balkánu a Moldavskem vzkázala, že jejich místo je v EU.

„Tento parlament to řekl nahlas: Budoucnost Ukrajiny je v naší unii. Budoucnost západního Balkánu je v naší unii. Budoucnost Moldavska je v naší unii. A vím, jak důležitá je unijní perspektiva pro množství lidí v Gruzii,“ řekla von der Leyenová.

Může to podle ní znamenat potřebu upravit unijní smlouvy. (at)