Na italský ostrov Lampedusa dorazilo jen za den přes 5 tisíc migrantů, nápor příchozích nepolevuje. (Ilustrační foto)

Na italský ostrov Lampedusa dorazilo v úterý za jeden den přes pět tisíc migrantů, což je rekordní počet. Ve středu od půlnoci přibyla další tisícovka dalších utečenců, nápor nově příchozích nepolevuje. Při chaotickém vyloďování zachráněných migrantů z plavidla pobřežní stráže se ve utopil pětiměsíční kojenec.

Jen v úterý na Lampedusu připlulo 110 lodí, které vezly 5112 migrantů. Následující den zatím úřady napočítaly 23 dalších člunů. V přístavu na Lampeduse panuje zmatek a migranti se tísní na mole. Pracovníci zdejšího zařízení pro migranty jsou již vyčerpaní.

Navíc se po čtvrté hodině ranní stala tragédie, kdy pobřežní stráž přivezla k pevnině 46 zachráněných migrantů. Při chaotickém vystupování na molo několik lidí spadlo do vody, a to včetně pětiměsíčního chlapce, který se utopil.

Další 4 lidé zemřeli u tuniského přístavu Sfax, kde se loď s migranty potopila. Přístav je nejčastějším výchozím bodem pro migranty, kteří přes moře míří právě na Lampedusu.

Lampedusa je častým cílem lodí vyplouvajících z pobřeží Tuniska, protože od něj leží jen dvě stě kilometrů. Středisko pro migranty na ostrově má kapacitu pouze 400 osob a je dlouhodobě přeplněné.

Podle dat italského ministerstva vnitra v letošním roce do Itálie přes moře dorazilo více než 116 tisíc migrantů, loni to bylo něco přes 63 tisíc.

Francie na události reagovala zdvojnásobením ostrahy hranic s Itálií. (at)