Benzín v Česku za týden zdražil o 22 haléřů, nafta stojí o 25 haléřů litr více. (Ilustrační foto).

Ceny benzínu a nafty v Česku od minulého týdne opět vzrostly. Benzin Natural 95 zdražil za týden o 22 haléřů na průměrných 39,75 Kč za litr. Nafta podražila na v průměru 38,04 Kč za litr, což je o 25 haléřů více než minulou středu. Nad hranici 38 korun se cena nafty dostala poprvé od poloviny loňského prosince.

Vyplynulo to z údajů společnosti CCS.

Nejlevnější paliva nyní tankují řidiči v Jihočeském kraji, kde litr benzinu stojí v průměru 39,30 Kč.

Nafta se vtomto kraji prodává průměrně za 37,55 Kč za litra.

Nejdražší pohonné hmoty jsou dlouhodobě na čerpacích stanicích v Praze. Litr benzinu zde stojí průměrně 40,88 Kč. Litr nafty vyjde v průměru na 39,29 Kč.

Pohonné hmoty na čerpacích stanicích v Česku zdražují zhruba od konce letošního května. Zdražování nafty se zrychlilo, když se od začátku srpna spotřební daň z nafty zvedla o 1,50 koruny na litr. Její cena od té doby vzrostla o více než čtyři koruny.

Na začátku měsíce srpna stál litr nafty v průměru 33,95 koruny.

Spotřební daň na naftu se od srpna vrátila na úroveň platnou do loňského června, kdy vláda prosadila její snížení kvůli tehdejším vysokým cenám, aby tím ulevila dopravcům.

I přes růst cen v posledním období jsou pohonné hmoty v Česku nadále levnější než loni ve stejnou dobu, kdy stoupaly po začátku ruského útoku na Ukrajinu. Benzin je o 76 haléřů na litru levnější než před rokem. Litr nafty je levnější dokonce o 7 Kč. (sfr)