Stát bude přerozdělovat rodičům 350 tisíc Kč, příspěvek se zvýší o 50 tisíc, schválila Sněmovna. (Ilustrační foto).

Stát bude od ledna příštího roku vyplácet rodinám rodičovský příspěvek 350 tisíc Kč. Schválila to v prvním čtení Poslanecká sněmovna, která tím posvětila zvýšení příspěvku o 50 tisíc korun. Zákon musí ještě projít finálním schválením ve Sněmovně a musí s ním souhlasit Senát.

Rodičovský příspěvek by měl od ledna vzrůst o 50 tisíc na 350 tisíc korun, případně o 75 tisíc na celkových 525 tisíc pro rodiče vícerčat.

Maximální délka čerpání se zkrátí ze čtyř na tři roky.

Zvýšení příspěvku se však (podle návrhu přijatého v prvním čtení) týká dětí, které se narodí od 1. ledna 2024.

„Potřebujeme vytvářet takové prostředí, aby lidé chtěli a mohli mít děti. To je základ dobré budoucnosti naší země,“ uvedl ke změně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Dokázal jsem si představit velkorysejší přístup, ale beru to jako kompromis dané rozpočtové situace,“ dodal.

Opoziční strany (ANO, SPD) prosazují, aby se zvýšení příspěvku týkalo i rodin již narozených dětí do čtyř let věku. Příspěvek chtějí navýšily o 100 tisíc na celkových 400 tisíc korun.

Rodičovský příspěvek se naposledy zvyšoval v roce 2020 a to o 80 tisíc korun na celkových 300 tisíc korun. Zvýšení se tehdy týkalo všech, kteří v té době čerpali rodičovský příspěvek.

Náhradní výživné chce stát vyplácet 4 roky

Náhradní výživné za neplatiče alimentů bude stát zřejmě vyplácet po čtyři roky namísto dosavadních dvou let. Schválila to už v prvním kole Poslanecká sněmovna. Pro hlasovala i opozice.

Návrh nyní dostane k projednání Senát.

Náklady na toto opatření jsou odhadovány na více než 200 milionů korun ročně. Prodloužení doby výplaty vláda navrhla v reakci na problémy s vymáháním výživného po dlužnících u soudů nebo v exekucích.

Náhradní výživné ve výši maximálně 3000 korun poskytuje stát od července 2021. Podmínkou výplaty je, že rodič peníze po dlužníkovi vymáhá v exekuci či u soudu. Po skončení poskytování podpory pak vymáhání přebírá úřad práce.

Loni stát na náhradním výživném vyplatil celkem 159,3 milionu korun. V příštích dvou letech by to mohlo být ročně až 228 milionů korun. (sfr)