Energetická inflace přesáhla 60 procent, u seniorů téměř 73 procent. (Ilustrační foto)

Zdražení energií se dramaticky promítlo do českých rodinných rozpočtů. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky za poslední dva roky dosáhla tzv. energetická inflace průměrně 61,5 procenta. U seniorů dokonce 72,8 procenta.

Za poslední rok pak meziroční ztráta kupní síly způsobení zdražením energií dosáhla 7 864 korun na domácnost. Razantně ji pocítili vlastníci domů, těm kupní síla mezi červnem 2022 a červencem 2023 klesla o 11 820 korun. Data vycházejí z průzkumu Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

Průměrná domácnost za poslední rok přišla kvůli drahým energiím o 1,4 procenta čistého příjmu, ještě hůře na tom byly rodiny penzistů, jež musely odepsat tři procenta čistých příjmů. Mezi nejpostiženější skupiny kromě penzistů patří neúplné rodiny, tedy samoživitelé a samoživitelky, nízkopříjmové rodiny, vlastníci domů a rodiny z nejmenších obcí.

I když ceny energií klesají, podle Jurečky nelze říct, že by byla energetická krize pryč. Žádné nové opatření proti ní ministerstvo práce a sociálních věcí zatím nechystá. Podle Jurečky je vyhovujícím nástrojem příspěvek na bydlení, který aktuálně čerpá 250 tisíc domácností.

Dalším důležitým opatřením je podle něj investiční podpora ve formě dotačních titulů. Pro nízkopříjmové domácnosti a důchodce je tu program Nová zelená úsporám Light, v rámci kterého je možno získat až sto procent nákladů na úsporná opatření.

Do budoucna Ministerstvo práce zvažuje, že by příspěvek na bydlení snižovalo těm žadatelům, kteří se nesnaží využít dotačních programů, i když je jejich budova velmi energeticky náročná.

Navzdory tomu, že program Nová zelená úsporám funguje už téměř patnáct let, je stále velký podíl tuzemských budov ve špatném stavu, což se projevuje na jejich spotřebě energií.

V minulosti byly energie vedle jiných výdajů na domácnost celkem zanedbatelnou položkou. Bohužel v loňském roce ceny energií vzrostly a na předkrizové hodnoty se pravděpodobně nevrátí.

Podle odhadů odborníků ceny energií v blížící se topné sezoně nebudou nijak výrazně růst, ale nelze očekávat ani jejich pokles. Zároveň stále není jasné, jak to bude v příštím roce s regulovanou složkou ceny energií a zda se do vyúčtování nevrátí poplatek za obnovitelné zdroje energie. (at)