Konsolidační balíček: Podle koaliční dohody zůstane obcím celý výnos daně z nemovitosti. (Ilustrační foto).

Výnos daně z nemovitosti zůstane obcím ze 100 procent výměnou za snížení příjmů ze sdílených daní v rámci rozpočtového určení daní v rozsahu 10 miliard korun. Vyplynulo to z dohody koaličních stran o finální podobě vládního úsporného balíčku opatření, který již dříve v prvním čtení projednala Poslanecká sněmovna.

Stát by měl nově získat 55 procent výnosů daně z hazardu namísto dosavadních 35 procent. Obcím podle počtu povolených herních automatů zůstane 22,5 procenta, dalších 22,5 procenta připadne obcím podle počtu obyvatel.

Obce již v červnu vyslovily vůči vládnímu balíčku mnoho kritických připomínek.

Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) podalo k vládnímu konsolidačnímu balíčku na 30 připomínek.

Po vypořádání ze strany Ministerstva financí zůstává SMS ČR v rozporu u naprosté většiny připomínkovaných bodů, uvedlo tehdy sdružení.

To nesouhlasilo mj. se zavedením státní části daně z nemovitých věcí. Podle obcí by měl v takové podobě balíček vážné dopady na obecní rozpočty a ohrozil by další rozvoj obcí, zdůraznilo SMS ČR.

V případě zmiňované daně z nemovitých věcí výnosy doposud připadaly výlučně obcím, které i díky těmto příjmům reagovaly na konkrétní potřeby své obce, například budováním a údržbou infrastruktury, jako jsou místní komunikace či kanalizace.

Výhodou současné legislativní úpravy je podle SMS ČR možnost obce výši daně individuálně regulovat prostřednictvím vyhlášky. Vláda v původním návrhu „balíčku“ chtěla daň z nemovitosti paušálně navýšit a část výnosů odvést přímo do státního rozpočtu.

Sdružení požadovalo zachovat obci možnost vyhláškou snížit koeficient, kterým se násobí základní sazba daně.

„Zástupci samospráv nejlépe vědí, zda a v jaké výši by měla být daň v konkrétní obci vybírána,“ uvedla k tomu Eliška Olšáková za SMS ČR. (sfr)