Timmermans rezignoval na funkci evropského komisaře pro klima, post převezme Šefčovič ze Slovenska. (Ilustrační foto)

Evropský komisař pro klima Frans Timmermans rezignoval na svou funkci, protože plánuje kandidovat v nadcházejících předčasných parlamentních volbách v Nizozemsku, které se konají v listopadu. Uvedla to Evropská komise (EK). Náplň práce týkající se klimatu, kterou Timmermans vedl jako výkonný místopředseda Evropské komise, převezme jeho kolega ze Slovenska Maroš Šefčovič.

Podle prohlášení výkonný místopředseda Frans Timmermans podal rezignaci na svou funkci v Evropské komisi, jako odpověď na své rozhodnutí kandidovat v blížící se kampani před parlamentními volbami v Nizozemsku. Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise, pověřila Maroše Šefčoviče funkcí výkonného místopředsedy a dočasně také na funkci komisaře pro klima.

Frans Timmermans byl jediným kandidátem na pozici v čele koalice Strany práce (PvdA) a Zelené levice v Nizozemsku. Během formálního hlasování členů těchto stran získal podporu 91,8 procenta hlasů.

V červenci, kdy došlo k pádu nizozemské vlády, oznámil Timmermans svůj záměr stát se budoucím premiérem Nizozemska a vést levicovou koalici.

62letý Frans Timmermans měl ve své gesci v Evropské komisi zodpovědnost za Green Deal, směřující EU na zelenou ekonomiku založenou na obnovitelných zdrojích energie. (at)