ČR bude mít Národní polovodičovou strategii, oznámil Síkela. Chce být velký hráč v čipech. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Česko chce být významným hráčem ve výrobě čipů. Pomoci k tomu má připravovaná „Národní polovodičová strategie“, oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na jednání se zástupci firmy ON Semiconductor (onsemi), která se specializuje na čipy v oblasti energetiky a elektromobility.

Připravovanou Národní polovodičovou strategii, která navazuje na Akt o čipech, by mělo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s odborníky dokončit v první polovině roku 2024.

„Děkuji zástupcům společnosti onsemi z Rožnova pod Radhoštěm za možnost prohlédnout si zdejší výrobu čipů pro celý svět. Česká republika má velký potenciál v tom stát se, alespoň v evropském měřítku, významným hráčem v oblasti výroby čipů,“ prohlásil ministr Síkela.

„Využít tento potenciál bude cílem Národní polovodičové strategie, kterou na Ministerstvu průmyslu a obchodu ve spolupráci s experty připravujeme. Ta navazuje na evropský Akt o čipech, jehož projednávání výrazně urychlilo naše předsednictví a který vstoupí v platnost v nejbližších týdnech,“ upřesnil.

Během českého předsednictví EU se podle Síkely podařilo dosáhnout společné pozice evropské sedmadvacítky k návrhu Aktu o čipech. Ten pomůže zabránit nedostatku čipů pro klíčové sektory, jako jsou autoprůmysl, zdravotnictví či energetika.

Akt o čipech je prý další příležitost pro firmy, podpoří příliv investic do výzkumu i výroby a pomůže přilákat nové talenty.

„Připravovaná strategie zmapuje, v jakých typech čipů má český průmysl největší potenciál, a navrhne, jaká podpůrná opatření, včetně investic, realizovat,“ podotkl ministr.

„Především nám pomůže správně nastavit systém vzdělávání, protože pro rozvoj tohoto odvětví se neobejde bez dostatku kvalifikovaných pracovníků. I o tom jsme se bavili během dnešního jednání tady v Rožnově,“ dodal.

Ministr Síkela ujistil o tom, že MPO je připraveno ve spolupráci se státní agenturou CzechInvest, firmou onsemi, a především vedením města Rožnov pod Radhoštěm, pracovat na tom, aby veškeré dopady zvažovaného projektu byly co nejpozitivnější.

„Plánovaná investice do výroby čipů má potenciál nejen přinést nový rozmach našemu městu, ale také přilákat nové obyvatele a zvýšit životní úroveň stávajícím občanům,“ konstatoval starosta Rožnova pod Radhoštěm Jan Kučera.

„Oceňujeme včasnou a otevřenou komunikaci se zástupci společnosti onsemi a jsme připraveni ke spolupráci s touto firmou, stejně jako s vládou a agenturou CzechInvest,“ dodal.

Čipy se využívají se v chytrých telefonech, elektromobilech, počítačích, ale také ve zdravotnictví nebo v energetice, přičemž čipy nové generace mohou uspořit až 20 % energie. Konkrétně určují například polohu zařízení, řídí propojení a procesy nebo zpracovávají data. Jejich velikost se měří v nanometrech a odvíjí se od ní nejen jejich výkon, ale také spotřeba energie či využití. Nejmenší takový čip může mít méně než 10 nanometrů. (sfr)