Spotřeba elektřiny se v Česku proti loňsku snížila za první pololetí o více než 5 procent. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Spotřeba elektřiny se v Česku proti loňsku meziročně v za první pololetí snížila o více než 5 procent a to i přesto, že ceny energií v tuzemsku klesají. V prvním pololetí spotřebitelé využili 29,8 terawathodiny (TWh) elektřiny, což je meziročně o 5,2 procenta méně.

Informoval o tom Energetický regulační úřad (ERÚ). Spotřeba elektřiny klesala už v loňském roce, když se za celý rok snížila meziročně o 3,9 procenta.

Ke snížení spotřeby v Česku letos došlo ve všech měsících roku. Nejvýraznějších úspor bylo dosaženo v lednu, a to 7,2 procenta.

Spotřeba se snížila také u většiny kategorií odběratelů. Míra jejich úspor se v průběhu roku lišila.

V prvním čtvrtletí roku docházelo k k největším úsporám u domácností s poklesem spotřeby o 6,4 procenta, ve druhém čtvrtletí nejvíce snížili spotřebu podnikatelé na hladině nízkého napětí s meziročním poklesem o 9,4 procenta.

Domácnosti ve druhém čtvrtletí omezily využití elektřiny meziročně o 1,4 procenta.

„Při meziročním srovnávání je klíčové zmínit válku na Ukrajině a její důsledky na ceny energií. Domácnosti svou spotřebu snížily už ve druhém čtvrtletí loňského roku, a to o bezprecedentních 12,6 procenta.“

„Vzhledem k nízkému srovnávacímu základu z loňského roku jsou tak jejich meziroční úspory pro letošní druhé čtvrtletí nižší, byť se u nich spotřeba dále snížila o více než procento,“ uvedl předseda ERÚ Stanislav Trávníček.

Výrazně se snížila také výroba elektřiny v ČR.

Pokles byl patrný už v prvním čtvrtletí, kdy výroba dosáhla 20,1 TWh, což bylo o 7,1 procenta meziročně méně.

Ve druhém čtvrtletí došlo k ještě podstatnějšímu snížení výroby. Produkce elektřiny se snížila meziročně o 13, 1 procenta na 15,3 TWh.

Navzdory poklesu výroby zůstala Česká republika nadále čistým vývozcem elektřiny. Saldo přeshraničního exportu se však postupně snižuje. Ve druhém čtvrtletí letošního roku činilo 0,8 TWh.

Loni za stejné období dosáhlo 2,1 TWh.

V květnu import přesáhl export o 76,9 GWh, což se stalo poprvé od roku 2003, odkdy vede úřad statistiky o provozu elektrizační soustavy. (sfr)