Meziroční růst cen většiny výrobců zpomalil, ceny zemědělských výrobků klesly o víc než 14 %. (Ilustrační foto)

Meziroční růst cen výrobců v Česku v červenci opět zpomalil, v zemědělství se prohloubil pokles cen. V průmyslu ceny proti loňskému červenci stouply o 1,4 procenta po červnovém nárůstu o 1,9 procenta. Stavební práce podražily meziročně o 4,8 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 5,6 procenta. Ceny v zemědělství v meziročním srovnání poklesly o 14,3 procenta, v červnu to bylo 13,8 procenta.

Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„V meziročním srovnání ceny v průmyslu nadále zmírňovaly svůj růst, a to na 1,4 %. Ceny v zemědělství klesly o více než 14 %. Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily dle odhadů o téměř 5 %. Ceny tržních služeb pro podniky vzrostly o 5,6 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Ceny průmyslových výrobců klesly v červenci meziměsíčně o 0,1 procenta. Oproti červnu zlevnily i chemické látky a přípravky, základní kovy a ostatní nekovové minerální výrobky. Oproti tomu vzrostly zejména ceny koksu a rafinovaných ropných produktů.

V meziročním srovnání stouply ceny v průmyslu o 1,4 procenta. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu vzrostly o 15,9 procenta, uhlí a lignitu o 73,4 procenta, potravinářských výrobků téměř o pět procent, ostatních nekovových minerálních výrobků o 11,2 procenta a motorových vozidel o 3,4 procenta. Oproti loňskému červenci zlevnil především koks a rafinované ropné produkty.

Ceny zemědělských výrobců se v červenci ve srovnání s červnem snížily o čtyři procenta. Ceny obilovin klesly o 5,8 procenta, olejnin o 5,5 procenta a mléka a vajec shodně o 5,2 procenta. Vzrostly ceny prasat, a to o 2,9 procenta.

Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 14,3 procenta, přičemž v rostlinné výrobě ceny klesly o 24,5 procenta, zatímco v živočišné byly vyšší o 1,8 procenta. Ve srovnání s loňským červencem zlevnily olejniny, a to o 37 procent, cena obilovin klesla téměř o třetinu. Naopak o 18,7 procenta zdražilo ovoce a téměř o 23 procent čerstvá zelenina. Cena brambor se meziročně zvýšila o dvě pětiny. O 29 procent stoupla cena prasat, vejce zdražila o 27,6 procenta. Naproti tomu klesly ceny mléka o 7,7 procenta a skotu o 1,3 procenta.

Ceny stavebních prací se podle odhadů ČSÚ v červenci meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví poklesly o 0,9 procenta. Meziročně zdražily práce ve stavebnictví o 4,8 procenta, když v červnu vzrostly po revizi o 5,7 procenta. Ceny materiálů a výrobků stouply oproti loňskému červenci o 0,9 procenta, zatímco červnový meziroční růst činil 1,2 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně snížily o 1,3 % v důsledku poklesu cen za reklamní služby a průzkum trhu o 20,5 %. Vzrostly ceny za poradenství v oblasti řízení o 1,9 % a za poštovní a kurýrní služby o 4,4 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby se zvýšily o 0,2 %. Ceny tržních služeb pro podniky byly meziročně vyšší o 5,6 % (v červnu o 6,1 %). Vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání o 21,3 %, za poštovní a kurýrní služby o 12,8 %, za služby v oblasti programování o 9,1 %, za služby v oblasti nemovitostí o 6,7 %, za architektonické a inženýrské služby o 4,5 % a za služby v pozemní dopravě o 3,5 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 5,8 % (v červnu o 5,9 %). (at)

Zdroj: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-cervenec-2023