Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby zavedla zpět EET. (Ilustrační foto)

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby zavedla zpět elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily se tak příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Stát podle asociace po zrušení EET rezignoval na snahu řešit narůstající šedou ekonomiku a nepřišel dosud s žádným jiným řešením tohoto problému. Aktuální debata vyvolaná rozhodnutím některých podnikatelů přijímat pouze hotovost se tak prý často dotýká poctivosti subjektů, kteří se rozhodli jít touto cestou.

Asociace také upozorňuje na to, že se také objevují návrhy, aby pro zvýšení komfortu zákazníků byla uzákoněna povinnost karty přijímat.

Otázku plateb kartou by měl dle asociace vyřešit především samotný trh a rozhodování podnikatelů a jejich zákazníků, a stát by se neměl v této otázce angažovat.

Na nezájem státu podle asociace doplácejí především podnikatelé, kteří daně poctivě platí, ačkoliv vytvořit černé peníze je například v oblasti maloobchodu velmi jednoduché.

Nástrojem, který celou situaci efektivně řešil je dle asociace systém elektronické evidence (EET), který zavedla přechozí vláda, ale poté jej v době pandemie zastavila. Systémy elektronické evidence tržeb přitom v současnosti využívá 17 států EU a jejími přednostmi bylo narovnání podnikatelské prostředí a zajišťování konkurenceschopnosti subjektům řádně platících daně.

Elektronická evidence tržeb navíc podle obchodníků zajišťovala pro státní rozpočet dodatečný každoroční příjem až ve výši 13 miliard korun a poskytla státu nejen informaci o tom, že proběhla transakce, jejíž příjem je předmětem daňové povinnosti, ale též informace, které jsou předmětem nejrůznějších statistických zjišťování.

Dle asociace již dříve podnikatelé našli v EET efektivní nástroj pro podporu svého podnikání, protože jeho využívání snižovalo administrativní zátěž podnikatelů. Šlo například o kontrolu provozu, elektronické účtenky pro zákazníky, zlepšení přehledu o zboží, vstupech i výstupech, hlídání výše obratu pro DPH nebo prokazování obratu financující bance. (at)

https://www.acto.cz/aktuality/stanovisko-acto-k-omezovani-plateb-kartou-a-problemu-rustu-sede-ekonomiky