Ministr Lavrov: Západ podněcuje válečný konfikt. Hrozba střetu jaderných mocností roste. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova podněcuje Západ válečný konfikt. Varoval, že hrozba přímého vojenského střetu mezi jadernými mocnosti roste. Ministr zahraničí Ruska to uvedl na moskevské konferenci o mezinárodní bezpečnosti.

Rusko loni v únoru vojensky napadlo vojensky Ukrajinu a okupuje část ukrjainského území. Ruský prezident Vladimir Putin tehdy za hlavní příčiny podniknutí „speciální vojenské operace“ proti Ukrajině označil mj. snahy o rozšiřování NATO na východ nebo takzvanou denacifikaci Ukrajiny.

Podle ministra Lavrova jsou to západní země,kdo ignoruje „všechny střízlivé signály z Ruska o riziku, že se zbraně dodávané do Kyjeva mohou rozšířit po celém světě“.

„Spojené státy a NATO a také Evropská unie v zájmu záchrany vlastního geopolitického projektu omezení Ruska a rozdělení ruského světa dodávají na Ukrajinu stále sofistikovanější zbraně, čímž podněcují konflikt a vyvolávají nekontrolované šíření zbraní po celém světě,“ zdůraznil Lavrov.

„Všechny naše signály vystřízlivění jsou ignorovány nebo hrubě zkreslovány pro propagandistické účely,“ podotkl dále.

„Bylo předloženo poměrně dost faktů, které to ilustrují“.

Západ podle něho „nezodpovědně a významně zvyšuje hrozbu přímého vojenského střetu mezi jadernými mocnostmi“.

Lavrov dále prohlásil, že „pokus rozbít Rusko rukama ukrajinských nacistů je prvkem strategické politiky reanimace unipolárního světového řádu“.

„Stejný cíl sledují i ​​jiné regiony, kde se jakýkoli nesouhlas stává terčem výhrůžek a vydírání s cílem odstranit překážky v cestě hegemonických plánů Washingtonu,“ doplnil. (sfr)