Počasí v Česku bylo v červenci osmé nejteplejší za 62 let. (Ilustrační foto)

V červenci zaznamenala Česká republika osmý nejteplejší měsíc od roku 1961, kdy začala být sledována republiková teplotní průměrná data. Průměrná teplota činila 19,6 stupňů Celsia. Srážkově byl měsíc v souladu s normou.

Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle odborníků z evropského programu pro monitorování atmosféry a klimatických změn Copernicus byl letošní červenec nejteplejším sedmým měsícem v historii měření. Průměrná teplota dosáhla hodnoty 16,95 stupně Celsia. To je nárůst o 0,33 stupně Celsia ve srovnání s předchozím rekordním červencem roku 2019.

V Česku byla nejvyšší průměrná teplota zaznamenána před 17 lety, a to 21,3 stupně Celsia. Naopak nejchladnějším červencem byl rok 1979 s teplotou 14,6 stupně Celsia.

První polovina letních prázdnin na Moravě a ve Slezsku byla mírně teplejší než v Čechách, s průměrem teploty 20,1 stupně Celsia,  v Čechách bylo o 0,7 stupně Celsia chladněji. V pražském Klementinu byl červenec s průměrnou teplotou 23,2 stupně Celsia devátým nejteplejším měsícem od započtení měření před 249 lety.

Celková průměrná teplota pro celou republiku byla v červenci o 1,3 stupně Celsia vyšší než průměr z let 1991 až 2020, uvedl ČHMÚ. Nejteplejším dnem byl podle ústavu 15. červenec, kdy byla průměrná teplota v zemi více než sedm stupňů nad běžnou normou. V tento den bylo na více než 70 stanicích ČHMÚ zaznamenáno denní maximum přesahující 35 stupňů Celsia.

Meteorologové upozornili na nejvyšší maximální denní teplotu vzduchu v tomto měsíci, a to 38,6 stupně Celsia.

Podle vědců byly extrémní vlny veder na třech kontinentech v červenci zapříčiněny klimatologickou krizi způsobenou člověkem. Ve skutečnosti by se mohlo stát, že tato léta by v budoucnosti mohla patřit k těm chladnějším. Extrémní počasí se bude stále zhoršovat. Vlny veder budou Evropu, USA a Asii devastovat stále více.

Světová meteorologická organizace (WMO) spadající pod Organizaci spojených národů (OSN) již dříve varovala před klimatickým jevem zvaným El Niño, jehož příchod potvrdil i Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Po mnoha letech tak světu hrozí další vlny extrémních veder. (at)