Prezident Pavel podepsal zpřísněný zákon Lex Babiš. Zakazuje politikům vlastnit média. (Ilustrační foto: archiv).

Prezident ČR Petr Pavel podepsal zákon, který zpřísňuje legislativní úpravu zvanou „Lex Babiš“. Ta zakazuje vrcholným politikům vlastnit média. Podle nové úpravy by politici nemohli ani převádět jimi vlastněná média na osoby blízké či do svěřenského fondu, jako to učinil se svými médii Andrej Babiš v době, kdy působil ve vládě ČR.

Prezident Pavel podepsal novelu zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích. Právě do ní jsou zahrnuty úpravy tzv. lex Babiš, které poslanci schválili v červnu podle pozměňovacího návrhu skupiny zákonodárců v čele s pirátským poslancem Jakubem Michálkem.

„Prezident republiky Petr Pavel podepsal ve čtvrtek dne 10. srpna 2023 zákon ze dne 2. srpna 2023, kterým se mění zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony,“ informoval Hrad.

Poslanci v červnu schválili Michálkův pozměňovací návrh 85 ze 164 možných hlasů. Pro hlasovali zástupci stran vládní pětikoalice (ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti), proti byli opoziční zákonodárci z řad hnutí ANO a SPD.

Michálek k tomu uvedl, že ministři nebudou moci brát dotace, o kterých rozhodují úředníci.

„A oligarchové v politice nebudou vlastnit média. Tyto principy, platné již dnes, budou konečně vymahatelné. Bez ohledu na barvu dresu,“ uvedl doslova.

Podle nové úpravy by politici nemohli převádět jimi vlastněná média na osoby blízké či do svěřenského fondu, přičemž za porušení pravidel budou hrozit tvrdší sankce, konkrétně vyšší pokuty.

Hnutí ANO tvrdí, že pozměňovací návrh míří na jednoho konkrétního člověka, a to konkrétně expremiéra Andreje Babiše. (sfr)