Nafta v Česku za týden zdražila téměř o 2 Kč. Cena benzínu se blíží 40 korunám. (Ilustrační foto).

Nafta v Česku za týden zdražila téměř o 2 koruny. Cena benzínu se blíží 40 korunám. Benzín Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o 59 haléřů na 39,24 koruny za litr. Cena nafty vzrostla za týden o 1,79 koruny na 36,71 koruny za litr.

Ukázaly to údaje společnosti CCS.

Pohonné hmoty v Česku zdražují zhruba od konce května. U nafty zdražování citelně zrychlilo minulý týden, protože byla od 1. srpna zvýšena spotřební daň na naftu.

Od začátku srpna se spotřební daň z nafty zvedla o 1,50 koruny na litr. Daň se tak vrátila na úroveň platnou do loňského června, kdy vláda prosadila její snížení kvůli tehdejším vysokým cenám.

Od té doby cena nafty stoupá týdně o koruny.

Nejdražší jsou dlouhodobě pohonné hmoty v Praze, kde nyní litr benzínu stojí průměrně 40,35 koruny a litr nafty vyjde na 37,83 koruny.

Nejlevněji benzín v Česku je nadále v Ústeckém kraji, kde litr stojí v průměru 38,73 koruny. Nafta je nyní nejlevnější v Jihočeském kraji, kde se litr prodává za 36,29 koruny.

Ceny pohonných hmot v Česku jsou však nyní stále výrazně nižší než před rokem. Benzín je proti situaci před rokem levnější o 3,14 koruny na litr, nafta je levnější o zhruba sedm korun. Ceny loni prudce stouply po zahájení útoku ruské armády na Ukrajinu v únoru 2022. (sfr)