Ruský rozpočet se koncem července dostal do deficitu 1,8 procenta HDP. (Ilustrační foto)

Bilance ruského státního rozpočtu se od ledna do konce července podle předběžného odhadu ocitla v deficitu 2,82 bilionu rublů (645,2 miliardy Kč), což je 1,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Zveřejnilo ruské ministerstvo financí. Ve stejném období v loňském roce Rusko vykázalo přebytek 557 miliardy rublů, od té doby ale vládní finance zasáhly významné výdaje v souvislosti s invazí na Ukrajinu a západními sankcemi na vývoz ropy a plynu.

Rusko zdvojnásobilo výdaje na obranu v letošním roce na 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč), což je zhruba třetina celkových výdajů.

Příjmy rozpočtu bez zahrnutí energetického sektoru za leden až červenec vzrostly o 19,8 procenta. Významné příjmy z vývozu ropy a plynu však o 41,4 procenta klesly. Ministerstvo financí to přičítá nižším cenám ruské ropy Urals a nižšímu objemu vývozu zemního plynu. Obě tyto položky jsou zasaženy sankcemi. Podle ministerstva se příjmy z energetiky vyvíjejí tak, aby překročily základní cíl pro letošní rok, který počítá s příjmy osm bilionů rublů.

Výdaje byly za leden až červenec meziročně vyšší o 14 procent a příjmy se naopak o 7,9 procenta snížily. Celkové výdaje za sedm měsíců roku dosáhly 59,7 procenta plánu na letošní rok.

V loňském roce deficit ruského rozpočtu dosáhl 3,29 bilionu rublů. V letošním roce již Rusko vybralo ze svého státního fondu 551 miliard rublů na pokrytí schodku.

Ministr financí Anton Siluanov již dříve uvedl, že Rusko se bude držet cíle, dosáhnout letos schodku rozpočtu na úrovni dvou procent HDP. V červenci připustil, že by deficit mohl být vyšší, a to až 2,5 procenta HDP. Mnozí analytici včetně Mezinárodního měnového fondu (MMF) ale očekávají, že deficit bude mnohem vyšší. (at)