Požáry v Řecku: Stát poskytne evakuovaným turistům dovolenou zdarma, oznámil premiér. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Řecko poskytne dovolenou zdarma turistům evakuovaným kvůli požárům. Oznámil to řecký premiér Mitsotakis. Ten během televizního rozhovoru řekl, že lidé, jejichž dovolenou na ostrově Rhodos zkrátily červencové požáry, dostanou možnost zdarma vyrazit na týdenní pobyt na jaře nebo na podzim.

„Chápeme, že to návštěvníkům způsobilo nepříjemnosti. Ostrov je zpátky v normálu, proto řecká vláda ve spolupráci s místními úřady nabízí všem, jejichž dovolená byla zkrácena kvůli požárům, týden dovolené na Rhodosu zdarma na jaře nebo na podzim, aby se mohli vrátit a užít si jeho krásnou přírodu,“ prohlásil premiér.

Ohledně požárů Mitsotakis zdůraznil, že žádný z turistů nepřišel o život ani neutrpěl zranění. Evakuováno bylo celkem 20 tisíc osob, nechyběli mezi nimi také čeští občané.

Mitsotakis informoval, že intenzita lesních požárů se v posledních letech kvůli klimatické krizi zvýšila.

„Ano, měli jsme zničující požár na Rhodosu, ale zasáhl méně než 15 procent ostrova. Už neevidujeme žádné aktivní požáry a předpověď počasí na dalších 15 dní vypadá relativně neškodně,“ upřesnil.

Červencové požáry v Řecku pohltily na 50 tisíc hektarů lesního porostu. Za celý měsíc bylo v zemi zaznamenáno 1470 požárů. Deset z nich bylo velkých. Vedle Rhodosu byla situace špatná také na ostrově Korfu. (sfr)