Inflace v eurozóně klesla v červenci na 5,3 procenta. Nejvyšší inflaci má Slovensko. (Ilustrační foto)

Inflace v eurozóně pokračuje v sestupném trendu. V červenci meziročně poklesla o dvě desetiny bodu na 5,3 procenta. Ve svém rychlém odhadu uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Ke snížení růstu spotřebitelských cen napomohly především klesající ceny energií. Drahé zůstávají potraviny.

Červencový pokles inflace je pozitivním znamením pro Evropskou centrální banku (ECB), která minulý týden opět zvýšila základní úrokovou sazbu, a to už na 4,25 procenta.

U potravin, nealkoholických nápojů a tabáku ceny meziročně stouply o 10,8 procenta (v červnu dokonce 11,6 %), naopak u cen energií došlo k poklesu o 6,1 procenta.

Meziročně se zvýšily také ceny za služby, a to z červnových 5,4 procenta na 5,6 procenta. To je dáno růstem nominálních mezd a větší touhou utrácet za cestování a zábavu po koronavirové pandemii.

Z dvaceti zemí eurozóny má nejvyšší červencovou inflaci Slovensko, a to 10,2 procenta. Snížila se tak z červnové hodnoty 11,3 procenta. Slovensko jedinou zemí eurozóny, která má stále dvoucifernou inflaci. Výrazně nižší už je inflace v pobaltských zemích, kde loni patřila k nejvyšším ze zemí platících eurem.

Nejnižší inflaci v eurozóně měla v červenci Belgie a to 1,6 procenta. (at)