V Česku se zvýšila spotřební daň na naftu o 1,50 Kč. Očekává se zdražení pohonných hmot. (Ilustrační foto).

V Česku začalo platit zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 koruny na litr. Tato daň se tak vrací na úroveň platnou do loňského června, kdy vláda prosadila její snížení kvůli tehdejším vysokým cenám. Podle odhadů může litr nafty zdražit o 1,80 Kč. Zvýšením spotřební daně se totiž zvýší i část ceny připadající na daň z přidané hodnoty.

Snížená sazba spotřební daně měla původně platit do konce letošního roku. Na původní úroveň se tak vrací o pět měsíců dřív.

Vláda to zdůvodňuje hlavně zlevněním nafty a také snahou získat víc peněz do státního rozpočtu. Zvýšení sazby by mělo státu přinést za každý měsíc asi 800 milionů korun navíc, z toho 727 milionů korun by podle ministerstva financí mělo jít do státního rozpočtu a 73 milionů korun do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Vláda v důvodové zprávě tvrdí, že i kdyby prodejci promítli plně do ceny navýšenou sazbu daně, bude cena nafty v tuzemsku stále nižší, nebo porovnatelná ve srovnání s okolními státy.

Ministr finančí Zbyněk Stanjura k tomu uvedl, že nafta v ČR je o 1,20 Kč levnější než v  Polsku, o 2,90 Kč levnější než na Slovensku, a dokonce o 7,20 Kč levnější než v Německu.

„I po vrácení daně na původní úroveň budeme mít daň nižší než průměr Evropské unie. Letos tím ušetříme cca 4 mld. Kč,“ podotkl Stanjura.

Ceny pohonných hmot loni začaly skokově narůstat po invazi Ruska na Ukrajinu na konci února 2022. Letos pohonné hmoty nejprve od začátku února zlevňovaly, ale zhruba od konce května pozvolna stoupaly. Současné ceny nafty i benzínu jsou nejvyšší zhruba za poslední dva a půl měsíce. (sfr)