Lidovecký šéf Jurečka plánuje přijetí eura v ČR do roku 2029. (Ilustrační foto)

Mezi roky 2025 až 2030 by Česko mohlo směřovat do eurozóny, řekl ve čtvrtek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Ke splnění maastrichtských kritérií, které musí každý stát pro zavedení eura plnit, podle něj směřuje již současná vláda.

Marian Jurečka pro CNN Prima News uvedl, že je pro přijetí eura v Česku velká šance a zároveň se jedná o výzvu pro českou ekonomiku a společnost.

„Předpokládám, že v roce 2025 bude stav veřejného rozpočtu takový, že bychom maastrichtská kriteria plnili,“ zmínil Jurečka. Dodal ale, že kritérium týkající se inflačního cíle má však na starosti Česká národní banka, a že toto vláda neovlivní.

Ministr upozornil, že už během hlasování v referendu o vstupu do Evropské unie se hlasovalo také o tom, že euro v budoucnosti Češi přijmou.

Že by Česko vstoupilo do eurozóny za současné vlády koalic SPOLU a Pirátů a Starostů, je dle Jurečky nereálné.

„Ale byl bych rád, aby příští vláda termín nejenom stanovila, ale aby se ho podařilo naplnit. To znamená, aby se v tom období mezi lety 2025 až 2029 tento krok opravdu udělal,“ dodal. (at)