Zbrojařské firmy LPP a Colt zablokovaly tendr na nová výsadkářská vozidla pro Armádu ČR. (Ilustrační foto).

Zbrojařské firmy LPP a Colt zablokovaly tendr na nová výsadkářská vozidla pro Armádu ČR. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil armádní zakázku na nákup lehkých útočných vozidel pro výsadkáře. Předběžným opatřením zakázal ministerstvu obrany uzavřít smlouvu.

Na tendr si u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) stěžovaly zbrojařské firmy LPP, s.r.o., a Colt CZ Defence Solutions, které na začátku června podaly k ÚOHS námitky.

Ministerstvo obrany ČR v tendru hledá dodavatele 159 nových lehkých útočných vozidel pro 43. výsadkový pluk v Chrudimi. Hodnota zakázky byla odhadována na 5,6 miliardy korun.

Ministerstvo obrany nákup nekomentovalo s tím, že výběrové řízení stále trvá.

„Lze jen potvrdit, že zakázka je skutečně aktuálně v šetření ÚOHS a ministerstvo obrany poskytuje v tomto řízení maximální součinnost. Po vydání verdiktu antimonopolního úřadu rozhodneme v návaznosti na výsledek o dalších krocích,“ řekla rozhlasu mluvčí obrany Simona Cigánková.

Česká společnost LPP (dříve pod názvem Letecké přístroje Praha), uvažovala o tom, že se do tendru přihlásí. Letos v dubnu ale oznámila, že nabídku nepodala. Její zástupce tehdy uvedl, že mu vadí například to, že vyhrát má ten, kdo podá nejnižší cenovou nabídku. (sfr)