Sněmovna schválila pomalejší růst důchodů. (Ilustrační foto)

Poslanci schválili sporné změny v důchodech. Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadila zamítnutí předlohy. Předlohu ještě musí schválit Senát a podepsat prezident. Jednání provázely dlouhé obstrukce opozičních hnutí ANO a SPD, ke změnám se tak zákonodárci vrátili už potřetí.

V momentu hlasování se ještě hlásilo o slovo přes 30 opozičních poslanců. Pro schválení bylo 86 ze 155 přítomných poslanců, k zástupcům vládních stran se přidal nezařazený Ivo Vondrák (ex ANO). Proti hlasovalo všech 69 členů opozice.

Co se týče schválených změn v důchodech, podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí mají zůstat nadále pravidelné valorizace, ty mimořádné by ale měl nahradil dočasný příspěvek. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má zmenšit rozevírání nůžek mezi bohatšími a chudšími seniory.

Příspěvek bude vycházet z průměrného starobního důchodu v jednotné pevné částce ve výši 30 % růstu cen, zároveň se zvýší procentní výměra důchodů o dalších 30 % růstu cen. Zvýšení bude trvalé a zohlední se při řádné valorizaci.

Podle ministra budou stále důchody navyšovány v řádném termínu od prvního ledna a toto navýšení bude inflaci kompenzovat v plném rozsahu.

Počítá se i se změnami v podmínkách předčasných důchodů. Nově má být možno do něj odejít nejprve tři roky před dosažením důchodového věku, a to s podmínkou získání doby pojištění 40 let. Zvýšit se má i intenzita krácení procentní výměry.

Opozice podala k novele ve druhém čtení zhruba dvě desítky pozměňovacích návrhů, které neprošly. Předloha čelila i návrhům na zamítnutí, i s tím opozice neuspěla. (at)