Do Česka dorazily první dva americké bojové vrtulníky. Celkem je objednáno 12 strojů. (Ilustrační foto)

Na základně v Náměšti nad Oslavou přistál transportní letoun amerického letectva, který měl na palubě první dva nové vrtulníky z USA. Vrtulníků česká armáda objednala 12. Jedná se o čtyři bitevní AH-1 Z Viper a osm víceúčelových AH-1Y Venom za 14,6 miliardy korun. 

Americké stroje nahradí ruské Mi-24/35. Část z nich již ČR věnovala Ukrajině. Vedle 12 objednaných nových strojů obdrží armáda i osm starších k modernizace. Česko je uhradí z peněz, které od USA získá jako kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině.

Čeští piloti již ukončili sedmiměsíční výcvik na amerických strojích. Každý z pilotů nalétal kolem 80 hodin a získal certifikát. Vojáci trénovali i nouzové opuštění stroje a přežití pro případ pádu do vody.

S vrtulníky do Česka dorazila i skupina amerických specialistů, kteří s českými kolegy vrtulníky zkompletují, zprovozní a takzvaně zalétnou. Poté bude na strojích provedena certifikace.

V srpnu dorazí z USA mobilní výcvikový tým, jenž od září začne cvičit letecký personál 22. základny vrtulníkového letectva. Oficiální představení vrtulníků se v Náměšti uskuteční 17. srpna za účasti představitelů resortu obrany a armády.

Provoz simulačního centra a servis strojů provozovaných českou armádou bude obstarávat LOM Praha. Oba typy vrtulníků mají stejné základní komponenty, což usnadňuje jejich údržbu.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka označil pořízení vrtulníků Venon a Viper za klíčový modernizační projekt české armády.

Se stroji Mi-24/35 se česká armáda rozloučila počátkem června ve vojenském újezdu Boletice.

Česká armáda dostane s vrtulníky také výzbroj jako řízené rakety vzduch-země Hellfire a APKWS, neřízené střely a munici do kanónu a kulometů. (at)