ČEZ zlepšil rating ESG a posunul se mezi čtvrtinu globálně nejlépe hodnocených energetik.

ČEZ zlepšil rating ESG a posunul se mezi čtvrtinu globálně nejlépe hodnocených energetik. Skupina ČEZ si polepšila v ESG hodnocení u Morningstar Sustainalytics, jedné z nejvýznamnějších světových agentur zaměřených na posuzování společností z pohledu udržitelného rozvoje. Díky posunu o 7,6 bodu se tak ČEZ nově zařadil mezi první čtvrtinu globálních energetik nejlépe hodnocených touto agenturou.

Informovala o tom mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Pro investory, banky nebo třeba pojišťovny slouží ratingy jako potvrzení, že Skupina ČEZ své ambiciózní udržitelné cíle plní, a tím může získat například lepší financování pro své projekty.

Skupina ČEZ dál pokračuje v postupném zlepšování svého ESG ratingu, tedy hodnocení nefinančních kritérií z oblasti životního prostředí, sociálních aktivit a transparentního řízení a správy společnosti. Naposledy si polepšila u mezinárodní agentury Morningstar Sustainalytics, která ve svých hodnoceních pokrývá přes 15 000 firem ze 172 zemí světa.

V aktuálním ratingu ESG posunula Skupinu ČEZ o 7,6 bodu do lepší kategorie. V žebříčku dalších více než 290 hodnocených energetik se tak ČEZ dostal do první čtvrtiny – 75 % firem působících ve stejném oboru skončilo s horším ratingem. Od roku 2019 si polepšil celkem o 9 bodů, výrazně ovšem vzrostl počet energetik, se kterými jej Sustainalytics poměřují – v roce 2019 jich bylo pod 190, tedy o třetinu méně než v současném ratingu.

„U investorů, bank, pojišťoven či fondů se ESG rating pomalu ale jistě dostává na stejnou úroveň důležitosti jako tradiční finanční ukazatele. Ve Skupině ČEZ jsme se této oblasti začali systematicky věnovat před dvěma lety a jsem rád, že renomované mezinárodní agentury naši snahu a konkrétní kroky v udržitelnosti promítají do stále se zlepšujících hodnocení.“

„Je to pozitivní signál nejen pro naše ekonomické partnery, ale i pro zaměstnance, dodavatele, či obyvatele v okolí našich lokalit,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

ESG rating Skupiny ČEZ zvýšila letos také americká finanční společnost S&P Global, která vytváří ESG skóre pro 13 000 firem z celého světa (posun o 5 procentních bodů), analyticko-informační společnost MSCI zase letos v červnu potvrdila ČEZ rating AA.

„Tento pokrok nás samozřejmě těší, neznamená to ale, že máme splněno. Práce na udržitelnosti nikdy nekončí a stejně jako naše konkurence i my neustále čelíme novým výzvám a hledáme způsoby, jak se posunout a zlepšit. Jsem ráda, že v oblasti ESG je ČEZ lídrem nejen v České republice, ale může se směle srovnávat s dalšími energetikami středoevropského regionu i s řadou velkých západoevropských hráčů.“

„Uděláme maximum pro to, abychom si toto postavení udrželi i do budoucna,“ řekla Chief Sustainability Officer Kateřina Bohuslavová.

Podle společnosti CSR Hub, která ratingy více než 32 000 společností od desítek agentur zpracovává do jednoho finálního ukazatele, je ČEZ nyní mezi 12 % nejlépe hodnocenými firmami na světě. (sfr)