Inflace v Evropské unii v červnu dále klesla na 6,4 %. V Česku však zůstává vysoká. (Ilustrační foto).

Inflace v Evropské unii v červnu dále meziročně klesla na 6,4 %. V Česku však zůstává vysoká. V Evropské unii v červnu klesla míra inflace na 6,4 procenta, což představuje snížení o sedm desetin procentního bodu ve srovnání s květnem. Informaci zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

V České republice tempo růstu spotřebitelských cen v červnu zpomalilo. Inflace se (podle metodiky Eurostatu) snížila o 1,3 bodu na 11,2 procenta. I přesto zůstává Česká republika třetí nejhorší z hlediska míry inflace v rámci všech zemí Evropské unie.

V eurozóně potvrdil statistický úřad předchozí rychlý odhad, podle kterého se inflace snížila na 5,5 procenta z květnových 6,1 procenta.

Před rokem, kdy se ceny rekordně zvyšovaly zejména kvůli zdražování energií, dosáhla inflace v EU 9,6 procenta. V zemích používajících euro činila před rokem inflace 8,6 procenta.

Meziměsíčně se ceny v EU i v eurozóně letos v červnu zvýšily o 0,3 procenta.

Ve srovnání s květnem se meziroční inflace snížila ve 25 zemích EU. Beze změny zůstala v Chorvatsku. O půl bodu vzrostla v Německu, kde dosáhla 6,8 procenta.

Nejrychleji rostly v červnu meziročně ceny ve čtveřici států Visegrádské skupiny (V4). Nejhorší byla situace v Maďarsku (inflace 19,9 procenta), dále na Slovensku (11,3 procenta), v Česku (11,2 procenta) a v Polsku (11% inflace).

Tři země EU se v červnu poprvé po mnoha měsících dostaly pod dlouhodobý dvouprocentní inflační cíl Evropské centrální banky (ECB). Jedná se o Lucembursko (meziroční inflace 1 %), Belgii a Španělsko (shodně 1,6 %). (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Inflace v Česku klesla v červnu na 9,7 %. Pod deset procent se dostala poprvé za rok a půl