Donald Trump chce postrašit Putina a rychle tím ukončit válku na Ukrajině. (Ilustrační foto).

Donald Trump chce postrašit prezidenta Putina a ukončit tím válku na Ukrajině. Přišel s tím, že USA řeknou Putinovi, že dodají Ukrajině ještě víc zbraní. Bývalý americký prezident a možný opětovný kandidát na funkci prezidenta USA Donald Trump upřesnil svůj příslib, že rusko-ukrajinský konflikt „vyřeší během 24 hodin“, jestliže se stane znovu hlavou státu.

Trump přitom obvinil současného prezidenta USA Joea Bidena, že není schopen uzavírat dohody se světovými lídry.

Exprezident Trump toprohlásil v rozhovoru pro televizní stanici Fox News.

Zdůrazhnil, že velmi dobře zná jak ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, tak šéfa Kremlu Vladimira Putina. Toho prý „dokonce lépe“.

„Měl jsem s oběma dobré vztahy. Zelenskému bych řekl: ,Takhle už dál ne, musíte se dohodnout´,“ prohlásil Trump.

„A Putinovi bych řekl: ,Pokud neuzavřete dohodu, dáme Ukrajině více, než toho od nás dostali kdykoli předtím,“ podotkl v souvislosti s dodávkami amerických zbraní Ukrajině.

„Budu mít tu dohodu za jeden den. Jeden den,“ uvedl dále Trump. Bidena obvinil, že nedokáže se světovými politiky vyjednávat.

„Jsou to chytří lidé, včetně Macrona z Francie. Mohl bych projít celý seznam lidí, včetně Putina,“ uvedl Trump.

„Tito lidé jsou ostří, tvrdí a celkově zlí. Jsou zlí a jsou na vrcholu své hry. A my tady máme muže, který nemá ponětí, co se děje,“ dodal Trump.

Ten se domnívá, že Spojené státy nyní prožívají „nejnebezpečnější období“ své historie.

Donald Trump se opětovně uchází o nominaci Republikánské strany pro prezidentské volby v příštím roce. Už koncem letošního března prohlásil, že ukončí válku na Ukrajině během jediného dne.

Ukrajinský prezident Zelenskyj dříve uvedl, že válku by bylo možné ukončit „za pět minut“, pokud by jeho země odevzdala Rusku obsazená území. S tím by však Ukrajina nesouhlasila, upřesnil. (sfr)