Vladimir Putin: Rusko půjde jedině dopředu.

Ruský prezident Vladimir Putin označil možné členství Ukrajiny v NATO za hrozbu pro Rusko. Kreml se podle jeho slov nebrání diskuzi o bezpečnostních zárukách. Ty ale nesmí být na úkor zájmů Moskvy. Rusko loni v únoru vojensky napadlo Ukrajinu a válka nadále trvá.

Ukrajina dlouhodobě usiluje o vstup do Severoatlantické aliance (NATO). Jasný příslib členství však dosud neozískala.

„Každá země má právo zajistit svou bezpečnost a samozřejmě si i vybrat způsob, jakým svého cíle dosáhne,“ prohlásil Putin v televizním vysílání.

Pro Kyjev však podle Putina platí jedna podmínka.

„Při zajištění bezpečnosti jedné země by neměla být ohrožena země jiná,“ upřesnil ruský prezident.

Šéf Kremlu také prohlásil, že dodávky nových zbraní Ukrajině nezmění nic na bojišti, pouze budou dále eskalovat konflikt.

Západem poskytnuté tanky jsou prý primárním cílem ruských jednotek. Připustil také, že nemusí být prodloužena černomořská obilná dohoda.

Ruský prezident vystoupil na technologické konferenci, kde prohlásil, že nepřátelé Moskvy doufali, že se vzdá. Přítomné hosty ujistil, že k tomu nedojde.

„Rusko půjde jedině dopředu, zvolí si vlastní cestu, aniž by se izolovalo od ostatních,“ uvedl podle TASS.

Podle Putina odpověděla země na „externí výzvy“ zlepšením kvality a efektivity práce a rozšířením svobody. Situaci přirovnal k roku 2014, kdy Rusko čelilo první vlně zahraničních sankcí. (sfr)