EP rozhodl a vláda ČR odsouhlasila jednotný povinný typ dobíjecího USB kabelu.

Vláda ČR schválila rozhodnutí Evropského parlamentu o sjednocení typu nabíječek i v Česku. Od konce příštího roku se budou používat u chytrých telefonů výhradně konektory typu USB-C. Pro notebooky bude typ nabíjecího kabelu sjednocen o dva roky později.

Informoval o tom ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Na vládě jsme schválili sjednocení nabíječek, konektory se sjednotí na USB typ C,“ upřesnil Hladík na Twitteru.

Informoval, že společně s jednotnou nabíječkou byla přijata i další opatření. K novému telefonu tak například už nebude nutné dodávat rovnou i nabíjecí zařízení.

„Lidé si ho tak pořídí jen v případě, kdy ho opravdu potřebují, a tím se sníží i elektronický odpad,“ doplnil Hladík.

„Pro většinu zařízení bude nařízení platné od prosince 2024, pro laptopy od dubna 2026,“ uzavřel ministr.

Nová pravidla se nemají týkat pouze chytrých telefonů a tabletů, ale také dalších přenosných zařízení – například elektronických čteček, fotoaparátů, reproduktorů či bezdrátových sluchátek.

Tato zařízení nejsou vždy vybavena USB-C konektory, daleko častější je u nich starší a pomalejší standard microUSB. Ten je totiž pro výrobce lacinější.

Evropský parlament schválil směrnici o jednotné nabíječce již loni v říjnu. Cílem jednotné nabíječky je snížit množství elektronického odpadu a usnadnit používání mobilních telefonů a dalších přístrojů.

Eurokomisařka Margrethe Vestagerová uvedla, že sjednocení napájecího konektoru povede k úspoře až 1000 tun elektronického odpadu ročně. (sfr)