Prezident Pavel si na světovém šampionátu juniorů ve sjezdu na divoké vodě v roudnickém kanálu vyzkoušel jízdu na kajaku s šestinásobným mistrem světa Tomášem Slovákem.

Prezident Petr Pavel nevyloučil veto vládního konsolidačního rozpočtového balíčku. Uvedl však, že nehodlá vstupovat do jednání o konsolidačním balíčku, který tento týden začíná projednávat Sněmovna. Pokud však zákon nesplní jeho představy, nevyloučil, že ho bude vetovat.

„Pokud by to opravdu nevedlo ke snížení deficitu státního rozpočtu, nebo naopak pokud by to ve výrazné míře dopadlo na lidi, kteří už dnes mají problémy, pak by byl důvod to nepodepsat,“ prohlásil Pavel v rozhovoru pro Reflex.

Podle Pavla je nyní řada na poslancích a opozičních stranách, aby předložili pozměňovací návrhy a veřejnost prostřednictvím volených zástupců prosadila klíčové změny.

Hlava státu se kriticky vyjádřila k tomu, jak vláda Petra Fialy (ODS) ozdravný balíček představila. Vláda podle něj nebyla schopná od počátku dát na stůl jasná a srozumitelná čísla, ze kterých by se dalo vycházet.

„Čísla jsou matoucí dokonce pro ekonomy, kteří v tom jsou celý život, každou chvíli dostávají od ministerstva financí jiné podklady. To přispívá ke zmatku, rozhodně to nepřispívá k důvěryhodnosti vlády,“ podotkl Pavel.

Přesto však prezident považuje za důležité, aby byl ozdravný balíček přijat a skutečně pomohl ozdravit veřejné finance.

Podle něho by bylo „nesmyslné přijímat velice bolestivě balíček, po kterém bude muset okamžitě následovat balíček číslo dva, tři a kdovíkolik ještě dalších“.

Konsolidační rozpočtový balíček schválila Fialova vláda na konci června.

Konsolidační balíček upravuje celkem 63 zákonů. Mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH deset a 15 procent a mění sazby u některých položek.

Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců a ruší některé daňové výjimky, například slevu na školkovné nebo slevu na studenta.

„Balíček“ také počítá se zvýšením daně z nemovitosti.

Součástí je i úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření.

Na základě schváleného balíčku by podle představ Fialova kabinetu měla navrhovaná opatření zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít o zlepšení celkem až o 150,7 miliardy korun. (sfr)