Biden chce von der Leyenovou v čele NATO.

Americký prezident Joe Biden se snažil přesvědčit současnou předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby se pokusila získat post generálního tajemníka Severoatlantické aliance.

Se zjištěním přišel deník The Telegraph

NATO se rozhodlo o rok prodloužit mandát generálního tajemníka Jense Stoltenberga, ten ve funkci zůstane do konce září 2024. Sám Stoltenberg o tom informoval prostřednictvím sociálních sítí.

Původně lídři věřili, že se shodnou na kandidátovi do konání Vilniuského summitu, což se nepodařilo. Britský deník Guardian upozornil, že se spekulovalo i o britském ministrovi obrany Benu Wallaceovi nebo dánské premiérce Mette Frederiksenové.

Biden se údajně obává, že se do příštího podzimu neobjeví jiný kandidát. S Leyenovou má velmi dobré vztahy, neboť v posledních letech podporuje úzkou transatlantickou spolupráci ohledně Číny, Ukrajiny a klimatu. Bývalá německá ministryně obrany a nynější předsedkyně Evropské komise také spoléhá na americké zpravodajské informace, protože evropské agentury měly špatně odhadnout ruskou invazi na Ukrajinu.

Německý kancléř Olaf Scholz podle Telegraphu vyslovil přání, aby Leyenová zůstala činná ve vrcholné pozici v rámci Evropské unie. Němci jsou si vědomi toho, že v pozici šéfky obrany příliš velké úspěchy nezaznamenala. V roce 2015 údajně museli němečtí vojáci během cvičení nahradit kulomety košťaty, protože neměli dostatek vybavení.

Leyenová uvedla, že se cítí poctěna možností být na seznamu potenciálních nástupců. Její mluvčí ale uvedl, že není k dispozici pro tuto práci, ať už nyní nebo v budoucnu.

Alianci čeká v summit v litevském Vilniusu, kde kromě tématu Ukrajiny mají lídři vyslovit závazek dávat na obranu alespoň dvě procenta HDP.

Stoltenberg byl ve dvou obdobích mezi lety 2000 až 2001 a 2005 až 2013 premiérem. Předtím působil na několika ministerských postech. Generálním tajemníkem NATO je od října 2014. (at)