USA schválily možný prodej stíhaček F-35 České republice. Letadla vyjdou na 122 miliard korun. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Americké ministerstvo zahraničí schválilo možný prodej stíhaček F-35 České republice, respektive Armádě ČR. Celková cena stíhaček je odhadována na maximálně 5,62 miliardy dolarů, to je zhruba 122,6 miliard korun. Informovalo o tom americké ministerstvo obrany.

Česko jedná s USA o pořízení 24 strojů F-35, které jsou řazeny do tzv. páté generace stíhaček. Uvažovaná cena zahrnuje vedle letounů i munici a další příslušenství.

Částka 122,6 miliardy korun je maximální možnou pro případný desetiletý kontrakt a pro schválenou smlouvu je nepřekročitelná.Je v ní proto zahrnuta i dostatečná rezerva, informovala česká strana.

Částka uvedená ve schváleném dokumentu proto nepředstavuje cenu případného kontraktu mezi ČR a USA.

Jeho návrh by měl být k dispozici v létě. Do 1. října by měla být předložena vládě ČR, která rozhodne o jejím přijetí či nepřijetí.

„Navrhovaný prodej zlepší obranné schopnosti České republiky a podpoří operace NATO tím, že bude alianci chránit před moderními hrozbami a podpoří stálou přítomnost v regionu,“ uvedla americká agentura pro obrannou spolupráci.

Lockheed Martin F-35 Lightning II je jednosedadlový, jednomotorový víceúčelový letoun páté generace. Jeho hlavní předností je široká variabilita použití, letoun tak může poskytovat přímou leteckou podporu jednotkám na zemi, provádět průzkum, vybojovat vzdušnou nadvládu nebo se také zapojit do elektronického boje či potlačovat nepřátelskou protivzdušnou obranu.

Technologická vyspělost a vybavenost posouvá letoun F-35 do kategorie letounů páté generace, které využívají nejmodernější technologie v avionice, radarovou neviditelnost (technologii „stealth“), výborné manévrovatelnosti.

Díky pokročilé elektronice jsou tyto letouny také schopny lépe sdílet data mezi sebou a poskytují tak lepší přehled o situaci na bojišti oproti starším letounům čtvrté generace jako F-16 či MiG-29.

Jak již dříve uvedl americký generál Gary North, viceprezident výrobce Lockheed Martin,  F-35 je „víc než stíhací letoun“.  Vyspělá sada senzorů a komunikačních prostředků F-35 významně zvyšuje schopnosti síťově propojených vzdušných, hladinových a pozemních platforem. (sfr)