Belgie zachová od 10 let déle v provozu jaderné reaktory DOEL 4 a TIHANGE 3. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Belgie zachová o 10 let déle v provozu jaderné reaktory Doel 4 a Tihange 3. Belgická vláda se dohodla s francouzskou energetickou společností Engie na podmínkách prodloužení provozu dvou belgických jaderných reaktorů o deset let. Belgie původně plánovala jadernou energetiku do roku 2025 zcela opustit a spoléhat se více na zemní plyn.

V důsledku ruské invaze na Ukrajinu však Belgie své plány přehodnotila.

Reaktor Doel 4 s výkonem 1039 megawattů se nachází nedaleko belgického přístavního města Antverpy. Reaktor Tihange 3 stojí na východě Belgie a má výkon 1038 megawattů.

Oba reaktory zahájily provoz v roce 1985.

Podle belgického premiéra Alexandra De Croo tato dohoda posiluje dodávky elektřiny, snižuje energetickou závislost Belgie a zaručuje, že se v zemi bude vyrábět levná elektřina s nízkými uhlíkovými emisemi.

Dohoda je podle něho důležitá pro belgické domácnosti a pro energetickou bezpečnost země.

„Válka na Ukrajině zásadně změnila energetickou situaci v Evropě. Už je naléhavé zbavit se závislosti na fosilních palivech a vzít energetiku zpět do vlastních rukou,“ podotkla belgická ministryně energetiky Tinne Van der Straetenová.

Dohoda také stanovuje budoucí náklady na nakládání s jaderným odpadem z reaktorů firmy Engie v Belgii, a to ve výši 15 miliard eur (zhruba 355 miliard korun).

Obě strany uzavřely nezávaznou obecnou dohodu o prodloužení provozu reaktorů už letos v lednu. Podle této dohody mají být reaktory Doel 4 a Tihange 3 znovu spuštěny na dobu deseti let po údržbě, v důsledku které bude Belgie v zimě 2025/2026 bez jaderné energie. (sfr)