Další záchranné dotace zemědělcům: Brusel chce v ČR za miliony podpořit prasata. (Ilustrační foto)

Země Evropské unie by si mezi sebe měly rozdělit dalších 330 milionů eur (7,8 miliardy korun) ze zemědělské rezervy na zmírňování dopadů levného dovozu ukrajinských obilovin, rostoucích nákladů či klimatických změn. Česká republika by podle návrhu Evropské komise měla získat téměř 6,9 milionu eur (přes 160 milionů korun).

Farmáři ze států v bezprostředním sousedství Ukrajiny si v posledních měsících stěžovali na problémy s odbytem svých produktů kvůli levnému zboží z Ukrajiny, které proudí do EU. EU ve snaze pomoci ukrajinskému hospodářství zrušila cla a pokouší se pomoci v zásobování afrických či blízkovýchodních zemí ukrajinskou pšenicí, velká část ji ale končila na unijním trhu.

Komise proto uvolnila 100 milionů, jichž rozdělení schválily členské státy. Česko a další země přitom na jednáních unijních ministrů zemědělství vznášely požadavky i na vlastní kompenzace. V českém případě šlo o druhotný dopad levného ukrajinského dovozu, zemědělci z dalších zemí kritizovali například sucho nebo zdražování paliv.

Z navržených 330 milionů pro ostatních 22 zemí by nejvíc měly získat Španělsko (81 milionů), Itálie (61 milionů) a Francie (53 milionů). Státy mohou dle komise přidat zemědělcům z vlastních rozpočtů až dvojnásobek částky vyhrazené z fondů EU.

Česko loni využilo maximální možnou míru kofinancování a čeští zemědělci z mimořádné podpory získali 831 milionů korun. Největší část dostali chovatelé prasat a drůbeže, ale podporu dostali také pěstitelé jablek nebo brambor.

Odcházející ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na twitteru uvedl, že Česko rozdělí peníze z podpůrného balíku mezi chovatele prasat nebo pěstitele zeleniny. Ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že z Ukrajiny se do EU od února 2022 do letošního ledna dovezlo 3,526 milionu tun pšenice. Meziročně je to desetkrát více. Do Česka se dostalo 4000 tun, což je pouze zlomek tuzemské produkce. (at)