Státní rozpočet 2024: Platy státních zaměstnanců se snižovat nebudou. (Ilustrační foto)

Platy státních zaměstnanců se snižovat nebudou. Fialova vláda schválila základní parametry státního rozpočtu pro příští rok. Schodek má podle předběžně oznámeného rámce činit 235 miliard korun. Ale může dosáhnout až limitu 270 miliard korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že začne politická debata o návrhu rozpočtu.

Předběžný návrh rozpočtu na rok 2024 zohledňuje opatření tzv. ozdravného balíčku, jehož legislativní úprava bude na jednání vlády předložena 28. června. Současně vláda rozhodla, že ponechá stávající tarifní platy státních zaměstnanců na úrovni roku 2023, jejich navrhované snížení o 5 % tedy nebude realizovat.

„S ozdravným balíčkem vláda musela přijít, aby zastavila prohlubování deficitů a konsolidovala tak veřejné finance. Vzhledem k tomu, že část konsolidačních opatření z balíčku se v rozpočtu projeví až v roce 2025, museli jsme v souladu s nastoleným trendem zeštíhlení přebujelých veřejných financí navrhnout další úsporná opatření již pro rok 2024. Dnešním schválením základních parametrů rozpočtu jsme odstartovali vládní debatu, která bude probíhat až do předložení konečného návrhu zákona o státním rozpočtu. Ten donesu na vládu do konce srpna a do konce září jej podle harmonogramu schválíme a pošleme do sněmovny,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Stanjura v tiskové zprávě ministerstva upozornil, že debata na vládní úrovni bude probíhat do předložení konečného návrhu zákona o státním rozpočtu.

Ministerstvo financí počítá na rok 2024 s příjmy 1 898,8 miliardy korun a výdaji 2 133,8 miliardy korun, což dohromady dává schodek ve výši 235 miliard korun.

Ve střednědobém výhledu se očekává schodek 200 miliard v přespříštím roce a 175 miliard v roce 2026. Během tří let tak má podle vlády klesnout ve srovnání s letošním rokem o 120 miliard korun. (at)


Plný text zprávy MINISTERSTVA FINANCÍ ČR zde: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2023/vlada-schvalila-predpokladane-parametry-51706